Image

Riksbyggen och Spotscale tar fram 3D-modeller från drönare

Bolag Riksbyggen har tillsammans med företaget Spotscale börjat ta fram 3D-modeller av bostadsrättsföreningar. 3D-bilderna blir skalenliga och visar exakt hur fastigheter och gårdar ser ut ur olika vinklar.
Publicerad den 16 Oktober 2017

– I bilderna kan man sedan lägga till eller ta bort föremål. På ett mycket naturtroget sätt kan man därför exempelvis enkelt få svar på frågan hur husen skulle se ut om man la till balkonger. Eller hur gården kommer att se ut om ett eller flera stora träd plockas bort, berättar Göran Danling, processansvarig Teknisk Förvaltning på Riksbyggen.

3D-bilderna kan också användas för att beräkna ytan på taken eller på gräsmattorna vid upphandlingar. Bilderna skapas genom att en drönare försedd med kamera flyger över föreningen ett antal gånger och tar bilderna. Bilderna bakas sedan ihop till en 3D-modell. Genom att ange uppmätta mått på vissa delar, till exempel ett fönster eller en vägg, blir skalan och måttangivelser rättvisande på hela modellen.

– 3D-modellen är också mycket användbar att lägga på föreningens hemsida, nyttig och rolig både för de boende och för personer som är intresserade av att köpa en lägenhet i föreningen, säger Göran Danling.

Riksbyggen har sedan tidigare framgångsrikt börjat använda drönare i fastighetsförvaltningen. Drönarna används i första hand till att inspektera tak, hängrännor och fasader.

– Det är både kostnadsbesparande för föreningarna och bra ur arbetsmiljösynpunkt för Riksbyggens anställda, säger Göran Danling.

Skaraborg var ett av Riksbyggens testområden för inspektion med drönare.
– Nyligen inspekterade vi hängrännorna på ett stort antal bostadsrättsföreningar i Skövde med omnejd. På en karta prickar vi sedan in alla hängrännor som behöver rensas. Sedan gör vi en koncentrerad insats och rensar samtliga hängrännor med hjälp av skylift, berättar Mikael Günthner på Riksbyggens fastighetsförvaltning i Skaraborg.

– Tack vare kartan vet vi i förväg exakt vart vi behöver göra lyften och detta sparar pengar åt föreningarna jämfört med om vi måste gå upp men skylift till varje hängränna och titta, säger Mikael Günthner.

– På Spotscale ser vi fram emot att vidareutveckla vårt koncept för drönar-3D inom fastighetsförvaltning tillsammans med ett innovativt fastighetsbolag som Riksbyggen. Det finns massor att göra framöver till exempel med fler sensorer ombord på drönaren och bildanalys, säger Katarina Nylander på Spotscale.

Vill du veta mer om ny teknik och digitalisering av fastighetsbranschen? Anmäl dig till Fastighetssveriges seminarium Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering i Göteborg som hålls den 14 november på Elite Park Avenue. Du ser programmet här och du anmäler dig här.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige