Image

Riksbyggen och Nässjö kommun skapar Nässjös första trygghetsboende

Bygg/Arkitektur Genom ett samarbete mellan Nässjö kommun och Riksbyggen omvandlas nu Parkgården i Nässjö till ett trygghetsboende som drivs i form av en kooperativ hyresrättsförening.
Publicerad den 29 Januari 2016
Riksbyggen och Nässjö kommun skapar trygghetsboende. Bild: Riksbyggen
Riksbyggen och Nässjö kommun skapar trygghetsboende.

Därmed kan Nässjö Kommun erbjuda en ny boendeform som innebär trygghet och extra service för hyresgästerna.

- Snart finns det ytterligare en boendeform att välja mellan i Nässjö kommun. Nu påbörjar vi arbetet med att omvandla Parkgården till ett trygghetsboende, berättar Anci Magnusson (S), kommunalråd och den byggande styrelsens ordförande.

Under fjolåret utreddes möjligheten att omvandla delar av Parkgården till ett modernt och tidsenligt trygghetsboende. I augusti 2015 gav kommunfullmäktige klartecken. Om några dagar, den 31 januari, säljs fastigheten och från den 1 februari tar den nybildade kooperativa hyresrättsföreningen över ägande och drift av fastigheten.

Den kooperativa hyresrättsföreningen leds under byggperioden av en byggande styrelse. När renoveringsarbetet är slutfört ska en ny styrelse väljas av föreningsstämman. Alla som idag bor på Parkgården kommer att få ett erbjudande om att bli medlem i hyresrättsföreningen och därmed också bo kvar i fastigheten.

För att nå målet att ingen av nuvarande hyresgäster ska behöva flytta ifrån huset under renoveringsperioden har det rått inflyttningsstopp sedan i juni 2015. Renoveringen är planerad i tre etapper. Den första etappen startar hösten 2016. Enligt plan ska ett trygghetsboende med 71 lägenheter vara klart september 2018.
Så här långt har föreningen tecknat ett fastighetsförvaltaravtal med Riksbyggen.

- Vi ser att samarbetet med Parkgårdens förening ”Trygga Hem” och Nässjö kommun är en naturlig del i vår ambition att vara en långsiktig samhällsbyggare. Det är mycket glädjande att vi tillsammans med Nässjö kommun kan vara med och skapa kommunens första kooperativa hyresrättsförening, säger Ove Mårtensson, verksamhetschef inom fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

En bovärd har redan anställts för att handa administrationen av lägenheterna i trygghetsboendet samt sköta praktiska saker så som bland annat snöskottning och sophantering.

- Min roll är att vara en person nära såväl hyresgäster som verksamhet, säger bovärden Jimmy Runbom.

De kommunala verksamheter som idag finns i fastigheten fortsätter som vanligt. Skillnaden är att kommunen nu hyr sina ytor av föreningen, väsentligt billigare än tidigare.

- Detta är en ny driftsform som frigör medel som kan användas för att skapa möjligheter och mervärden i kommunens verksamhet för framtida seniorer, säger Mats Petersson, socialchef och representant i föreningens styrelse.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

I spåkulan: Så blir transaktionsmarknaden 2025

Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige