Image

Rekordhögt markpris för Helsingborgsprojekt

Bygg Midroc får betala ett rekordhögt markpris för sitt projekt Saltkristallerna i Helsingborg. Samtidigt behöver många frågetecken rätas ut innan projektet blir verklighet.
Publicerad den 8 Augusti 2011

I början av förra året vann Midroc och Schmidt Hammer Lassen markanvisningstävlingen om Färjestationstomten i Helsingborg med sitt ”Saltkristallerna”, med 130 bostäder samt en hotell- och konferensanläggning.

Men planerna har stött på patrull, bland annat har länsstyrelsen velat stoppa planen och byggnadsminnesmärka Färjestationen.

På onsdag ska dock ett förslag till markanvisning tas upp i kommunstyrelsen, skriver Helsingborgs Dagblad. Avtalet ska sedan godkännas av kommunfullmäktige senare i augusti.

Förslaget innebär att Helsingborgs kommun får en årlig intäkt om fem miljoner kronor för bostadsdelen.

Markpriset för bostäderna landar på 6 500 kronor per kvadratmeter, vilket är rekord för Helsingborg och kanske också för hela Skåne, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Vi får väldigt bra betalt för bostäderna. Kongress- och hotelldelen har däremot ett mycket lägre marknadsvärde. Samtidigt behöver skattebetalarna i Helsingborg inte vara med att betala till den verksamheten som de måste göra i andra städer eftersom kongressanläggningar inte går runt ekonomiskt, säger kommunens exploateringschef Karin Sterte till tidningen.

Avtalet utgår från Midrocs vinnande tävlingsförslag och företaget räknar med att bostäderna ekonomiskt ska bära upp resten av projektet. Som en följd blir det höga priser också på borätterna.

– Vi är rimligt nöjda med avtalet. Priset för bostadsdelen är högt men vi betraktar det här som det bästa bostadsläget i Skåne. Vi har också redan flera hundra intressenter till lägenheterna, säger Magnus Skiöld, vd för Midroc Property Development, till Helsingborgs Dagblad.

Om planen går igenom under nästa år tror Midroc att projektet kan stå klart under 2016.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige