Om fastighetsägare och Hyresgästföreningen inte kommer överens vid förhandlingsbordet kan tvisten enligt förslaget lösas genom att en oberoende skiljeman utses av hyresnämnden som lämnar en rekommendation om hyresutvecklingen. Dessutom föreslås lagstadgade tidsfrister och skadeståndssanktioner för att effektivisera förhandlingsprocessen.
Förslaget välkomnas av både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.
– Det är bra för landets hyresgäster att få detta på plats. Det kommer att leda till en bättre förutsägbarhet och färre retroaktiva hyreshöjningar, säger Erik Elmgren som är förbundschef för Hyresgästföreningen.
– Det är mycket välkommet att ett förslag om en oberoende tvistlösning nu läggs fram. Det kommer att leda till en effektiv förhandlingsprocess med färre konflikter, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige.
För att förslaget om tvistlösning ska gälla, måste parterna vara överens om att de vill använda sig av den. I juli år 2021 tecknade parterna ett avtal om det. Avtalet ska komplettera överenskommelsen om att parterna förhandlar hyror – den så kallade förhandlingsordningen.
Om förslaget:
En lagrådsremiss har tagits fram utifrån den statliga utredningen Ett oberoende tvistlösningsförfarande för kollektiva hyrestvister (Ds 2021:23) och en proposition planeras under hösten 2022.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.