Image
Miljöminister Karolina Skog.
Miljöminister Karolina Skog. Bild: Kristian Pohl

Regeringen inrättar råd för hållbara städer – kritik från Fastighetsägarna

Sverige Regeringen tillsätter nu Rådet för hållbara städer som ska driva och samordna arbetet för hållbar stadsutveckling i Sverige. Rådet består av 10 myndigheter och kommer att ledas av Björn Sundin, tidigare kommunalråd i Örebro. Fastighetsägarna är kritiska och menar att regeringen borde ge plats för näringslivet i rådet.
Publicerad den 19 December 2017

– Som tidigare kommunpolitiker med ansvar för stadsutveckling var det tydligt att staten lyste med sin frånvaro i dessa frågor. När det nu byggs mer än på mycket länge finns ett stort behov av att på nationell nivå peka ut en riktning och vara en tydligare aktör i arbetet med hållbar stadsutveckling, säger miljöminister Karolina Skog.

Uppdraget sträcker sig till 2022. Rådet ska fungera som ett nationellt forum för att stärka och genomföra regeringens politik för hållbara städer. De myndigheter som ingår i rådet är Boverket, Formas, Länsstyrelsen, Myndigheten för delaktighet, Naturvårdsverket, Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, Energimyndigheten, Tillväxtverket Trafikverket och Vinnova. En representant som ska företräda kommunerna ska erbjudas att ingå i rådet. Till Rådet kopplas ett nätverk där experter från de myndigheter vars myndighetschefer ingår i rådet. En expert som företräder kommunerna erbjuds att delta i nätverket och utses av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Det är viktigt att kommunerna i högre grad involveras i rådet och platsen i nätverket ser jag därför som särskilt viktig, säger Karolina Skog
Björn Sundin är utsedd till ordförande för Rådet för hållbara städer. Hans uppdrag blir att starta upp verksamheten och driva den under det första året. Boverket får i uppdrag att inrätta ett kansli som ska stödja rådet i arbetet.

– Björn Sundin är i stadsbyggnadssammanhang känd som en person som balanserar olika intressen väl och samtidigt som får saker att hända, säger Karolina Skog.

Statens samordning av arbetet med hållbar stadsutveckling inleddes 2008 med Delegationen för hållbara städer, som sedan övergick till Plattformen för hållbar stadsutveckling 2014. I samband med att rådet för hållbara städer inrättas avslutas också Plattformens uppdrag.

Fastighetsägarnas näringspolitiske expert Rikard Silverfur menar att det är fel att reducera stadsutveckling till en fråga enbart för myndigheter – de som ska göra arbetet, alltså fastighetsföretag och näringsliv, måste också inkluderas.

– Vi förvånas av bristen på näringslivsrepresentanter i rådet. Myndigheters och kommuners deltagande i rådet är naturligtvis viktigt, men avgörande för att lyckas är att även de som ska utföra arbetet finns representerade. Det är hög tid för regeringen att släppa in näringslivet i arbetet med hållbara städer, säger Rikard Silverfur.

Regeringen inrättar nu även ett stöd för grönare städer. Den förordning som styr stödet är klar och beslutas inom kort.

– Jag ser en ökad förståelse och vilja hos kommuner och aktörer i byggsektorn att arbeta aktivt med grönskan i våra städer. Vi har på senare år sett flera goda pilotprojekt, och kunskap har byggts upp. Det här stödet behövs för att växla upp arbetet så att vi kan gå från pilot till större skala, säger miljöminister Karolina Skog.

Stödet kan sökas av kommuner och ska främja ökad eller utvecklad stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. Stödet kan också användas till att främja innovativ, mångfunktionell och resurseffektiv stadsgrönska. Stödet kräver medfinansiering på minst 50 procent.

Regeringen avsätter 100 miljoner kronor för 2018, 500 miljoner kronor för 2019 och 550 miljoner kronor för 2020 till stödet. Boverket får i uppdrag att administrera stödet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige