Image

Q-märkt miljonprogramhus blir Miljöbyggnad

Energi/miljö NCC renoverar ett kulturminnesmärkt miljonprogramhus från 1963 i Halmstad så att klimatpåverkan minimeras. NCC:s koncept Hållbar renovering gör att huset med 107 lägenheter uppfyller kraven för att bli Miljöbyggnad. Ordern från Apartment Bostad är värd 35 miljoner kronor.
Publicerad den 12 September 2012
Bild: Apartment Bostad
Apartment Bostad och NCC renoverar ett kulturminnesmärkt miljonprogramhus i Halmstad, så att huset ska uppfylla kraven för Miljöbyggnad. Bild: Apartment Bostad. Bild: Apartment Bostad
Apartment Bostad och NCC renoverar ett kulturminnesmärkt miljonprogramhus i Halmstad, så att huset ska uppfylla kraven för Miljöbyggnad. Bild: Apartment Bostad.

Apartment Bostad och NCC renoverar ett kulturminnesmärkt miljonprogramhus i Halmstad, så att huset ska uppfylla kraven för Miljöbyggnad. Ordern för NCC är värd 35 miljoner kronor.

NCC:s koncept Hållbar renovering gör att huset med 107 lägenheter uppfyller kraven för att bli Miljöbyggnad på silvernivå.

Lägenheterna i kvarteret Giganten (från 1963) får en energianvändning på omkring 85 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är lägre än kraven för nyproducerade hus.

– Vi uppnår energibesparingarna bland annat genom att sätta in nya fönster med hög isoleringsförmåga och se över alla installationer som till exempel värmepumparna för att återvinna husets värme bättre, säger Tuve Knutsson, affärschef på NCC Construction, region Syd.

Belysningen i allmänna utrymmen blir rörelsestyrd. Renoveringen omfattar även byte av avloppsstammar, nya kök och badrum och installation av snålspolande kranar och energisnålare vitvaror.

I stort behåller fasaden originalutseendet från 1963 eftersom huset är q-märkt; kulturminnesmärkt enligt lag. Men i samråd med Kulturmiljö Halland byts delar i fasaden och balkongräcken ut.

– Så vitt jag vet är det ännu ovanligt att ett miljonprogramhus i Sverige renoveras till Miljöbyggnad. Det känns bra att vara bland de första att göra det i ett befintligt bostadshus, säger Ulf Eriksson, områdeschef på Apartment Bostad.

– Vi känner oss också trygga med att det blir en bra slutprodukt och slutkostnad. Det är tack vare att vi har ett nära partneringsamarbete med NCC ända sedan de gjorde en hållbar renovering i vårt första hus i kvarteret, som också blivit en Miljöbyggnad, säger Ulf Eriksson.

Renoveringsarbetet har börjat och beräknas vara klart i oktober 2013.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige