Image
Prologis utökar sin portfölj i sju europeiska länder.
Prologis utökar sin portfölj i sju europeiska länder. Bild: Prologis

Prologis i jätteaffär – utökar sin portfölj i sju europeiska länder

Transaktioner Prologis förvärvar 128 fastigheter och sex byggprojekt i urbana last-touch- och gateway-lägen till ett värde av 1 585 miljoner euro, drygt 16 miljarder kronor. Köpet bidrar med ytterligare 1,14 miljoner kvadratmeter logistikutrymme i stadsmiljö till bolagets bestånd. Fastigheterna är belägna i Italien, Nederländerna, Spanien, Frankrike, Tyskland, Belgien och Polen.
Publicerad den 15 September 2022

Prologis har förvärvat en diversifierad portfölj med 128 logistikanläggningar och sex nya byggprojekt från den ledande last mile-aktören Crossbay. Detta bidrar med totalt 1,14 miljoner kvadratmeter lokaler i stadsmiljö till den europeiska portföljen. Transaktionen som utfördes för Prologis European Logistics Fund (PELF) är värd 1 585 miljoner euro och ligger i linje med fondens investeringsstrategi att öka sin portfölj med urbana lägen, som kommer att uppgå till cirka 54 procent efter förvärvet.
– Förvärvet visar att vi utöver fastigheter nära tätbefolkade områden kan erbjuda våra kunder logistikutrymmen i urbana kvalitetslägen som tillgodoser deras tillväxtbehov, säger Ben Bannatyne, vd för Prologis Europe. I och med e-handelns fortsatta tillväxt blir det allt viktigare för våra kunder att finnas nära tätbefolkade områden.

Dessa fastigheter – som är belägna på viktiga europeiska marknader och nära tätbefolkade områden – kommer att göra det möjligt för Prologis att tillgodose kundernas behov. De förvärvade fastigheterna finns i:

Italien (Rom och Milano)
Nederländerna (Amsterdam och Rotterdam)
Spanien (Madrid och Barcelona)
Tyskland (Nürnberg och Berlin)
Frankrike (Paris)
Belgien (Bryssel)
Polen (Lodz)

Tack vare sina centrala lägen i större städer kan cirka 85 procent av dessa nya fastigheter betjäna områden med en befolkning på över en miljon invånare på cirka 30 minuter. Anläggningarna är till 95 procent belagda och utökar Prologis kundbas med fler än 100 nya kunder.

– Att vi har lyckats genomföra försäljningen till de överenskomna värdena, trots det alltmer utmanande makroekonomiska läget, är en återspegling av portföljens kvalitet och innebär en stark avkastning för våra investerare, säger Marcus Meijer, vd för MARK, den paneuropeiska investeringsförvaltaren, med ett värde på tio miljarder euro som står bakom Crossbay.

Clifford Chance och JLL fungerade som rådgivare till Prologis i denna transaktion. Rådgivare till MARK var Jones Day, CBRE och Eastdil.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Prologis Norden på Branschguiden

Prologis, med huvudkontor i USA, är den ledande globala leverantören av logistikfastigheter. Företaget äger och förvaltar omkring 63,9 miljoner kvadratmeter moderna logistikfastigheter i 19 länder världen över. Prologis logistikparker ligger alltid i närheten av flygplatser, hamnar och/eller motorvägar för bästa transportmöjligheter.

I Sverige äger och förvaltar Prologis cirka 483,000 kvadratmeter. Prologis Norden har varit aktivt på den nordiska marknaden sedan 2002.

Läs mer om Prologis Norden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige