Image

Prologis hyr ut 60 000 kvadratmeter

Uthyrning Prologis hyr ut en drygt 60 000 kvadratmeter stor logistikbyggnad till hemelektronikföretaget Expert i Båramo logistikområde i Vaggeryds kommun söder om Jönköping.
Publicerad den 18 November 2011

Expert har flyttat in med sitt nya nordiska centrallager, som på sikt kommer att serva över 800 butiker i Sverige, Norge och Danmark.

– Genom att samordna vår nordiska inköps- och logistikverksamhet åstadkommer vi bättre förutsättningar, ett mer kostnadseffektivt logistikflöde och tillförlitliga leveranser till våra butiker. Det nya logistikcentret kommer även att hantera distribution till slutkunder som handlar i våra internetbutiker. Leasingavtalet med Prologis innebär också att vi frigör kapital som vi i stället satsar på vår kärnverksamhet, säger Magne Solberg, vd för Expert Sverige.

För närvarande distribueras varor från det nya lagret till 200 butiker i Sverige, varav 30 stor-marknader från Onoff som nyligen tagits över av Expert. Den norska lagerverksamheten flyttas till Båramo i maj 2012 och den danska kommer dit under tredje kvartalet 2012. När byggnaden är i full drift räknar Expert med att behöva en arbetsstyrka på 80-90 personer. Nu jobbar 28 personer på det nya centrallagret.

– Vi är mycket stolta och glada över Prologis och Experts stora satsning i vår kommun. Experts etablering har på ett tydligt sätt markerat att läget är attraktivt och att Vaggeryd är en logistikkommun. Detta är den största byggnaden som någonsin tagits i bruk i kommunen och verksamheten har oerhört stor betydelse, säger Berry Lilja (S), kommunalråd i Vaggeryds kommun.

Expert hyr anläggningen av Prologis och leasingavtalet är på 15 år med möjlighet till förlängning. Prologis har option på mark för att bygga ytterligare 25 000 kvadratmeter, utöver de drygt 60 000 kvadratmeter som Expert hyr idag.

– Med den här etableringen har Prologis tagit en ännu tydligare position i den logistiktäta Jönköpingsregionen. Vi äger, hyr ut och förvaltar sammanlagt drygt 140 000 kvadratmeter i regionen, inklusive en anläggning i Torsvik, som sedan tidigare hyrs ut till DHL och Schenker, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis i Norden.

Den väl utvecklade infrastrukturen var ett tungt vägande skäl för Expert att välja det här läget. För närvarande sker distributionen med lastbil men inom ett par år är ambitionen att cirka 30 procent av transporterna ska ske på järnväg. Järnvägsspåren är dragna ända in i byggnaden och det finns en kombiterminal precis bredvid.

Relaterade artiklar

Ämnen

Prologis Norden på Branschguiden

Prologis, med huvudkontor i USA, är den ledande globala leverantören av logistikfastigheter. Företaget äger och förvaltar omkring 63,9 miljoner kvadratmeter moderna logistikfastigheter i 19 länder världen över. Prologis logistikparker ligger alltid i närheten av flygplatser, hamnar och/eller motorvägar för bästa transportmöjligheter.

I Sverige äger och förvaltar Prologis cirka 483,000 kvadratmeter. Prologis Norden har varit aktivt på den nordiska marknaden sedan 2002.

Läs mer om Prologis Norden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige