Image

Profi storsäljer i Göteborg – köparen noterar fastigheten

Transaktioner Profi säljer Saabs kontorskomplex i Göteborg till Kallebäck Property Invest AB för 840 miljoner kronor. Bakom köparbolaget står ett antal investerare som planerar att inom kort notera bolaget på First North.
Publicerad den 3 Mars 2014
Profi säljer Saabfastigheten i Kallebäck, Göteborg. Bild: Profi
Profi säljer Saabfastigheten i Kallebäck, Göteborg.

Profi har ägt fastigheten Kallebäck 17:2 i Göteborg i åtta år, men säljer nu till Kallebäck Property Invest AB. Saab har ett långt hyreskontrakt i fastigheten.

Pareto Securities har biträtt Kallebäck Property Invest AB i kapitalanskaffningen och förvärvet från Profi Fastigheter.

I samband med transaktionen har Kallebäck Property Invest AB rest 365 miljoner kronor i eget kapital från europeiska institutionella och privata investerare, vilket tillsammans med banklån i Swedbank finansierat förvärvet. Aktierna i bolaget kommer att noteras på Nasdaq OMX First North.

Bolaget har ingått avtal om asset management med Hestia Group.

- Det är glädjande att vi har kunnat genomföra en transaktion av denna storlek helt off market. Det bekräftar att vi är en attraktiv aktör på fastighetsmarknaden och visar på organisationens genomförandekraft. Det är andra investeringen av den här karaktären vi kunnat erbjuda våra investerare på kort tid. Intresset har varit överväldigande säger Mats Carlsson, vd på Pareto Securities.

- Vi har redan varit i kontakt med börsen. Vi ska notera aktien så fort som möjligt, förhoppningsvis om två veckor, säger Mats Carlsson till Dagens Industri.

Roschier har varit köparens rådgivare.

Byggnaden uppfördes 2002 för Ericsson Microwave Systems, idag en del av försvarskoncernen Saab. Byggnadens lokalytor omfattar cirka 36 000 kvadratmeter, huvudsakligen kontor och högteknologiska labytor med tillhörande 800 parkeringsplatser på fastigheten.

- Profi Fastigheter har ägt fastigheten under åtta år. Under perioden har Saab kontinuerligt ökat användningen av fastigheten. Vi har genomfört ett flertal projekt åt Saab under åren och samtidigt utvecklat fastigheten med bland annat ytterligare byggrätter. Det känns därför naturligt att lämna över denna fina fastighet till en ny och långsiktig ägare, säger Staffan Olsson vd för Profi Fastigheter.

Enligt Dagens Industri innebär affären en liten reaförlust för Profi, men fastigheten har genererat stora kassaflöden.

- Det här har varit en bra flödesmaskin för oss men nu säljer vi eftersom vi håller på att stänga ned vårt första fastighetsbolag och skifta ut pengar till investerarna, säger Staffan Olsson till Dagens Industri.

Advokatfirman Glimstedt har biträtt Profi Fastigheter i försäljningen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Advokatfirman Glimstedt på Branschguiden

Glimstedt är en av Sveriges största advokatbyråer. Vi är en affärsjuridisk fullservicebyrå med en unik geografisk spridning. Tillsammans är vi drygt 250 medarbetare på våra 16 kontor i Sverige och Baltikum, omkring 200 av oss är jurister.

Glimstedt har de senaste åren blivit topprankade i Fastighetssveriges lista över de främsta fastighetsjuristerna. 2014 och 2015 intog Glimstedt förstaplatsen på listan över fastighetstransaktioner (rådgivare vid störst underliggande värde) och 2016 blev det andraplatsen.

Stockholmskontoret arbetar med särskild inriktning mot fastigh...

Läs mer om Advokatfirman Glimstedt på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Savills utveckla transaktionsteamet när nyckelduon lämnar

Karriär Carolina Herling blir ny chef för Savills transaktionsrådgivning när Niklas Zuckerman lämnar för att bli vd för Odd Molly. Samtidigt lämnar också Anders Nordvall sin roll på fastighetsjätten. Niklas Samulesson, vd för Savills Sverige, berättar för Fastighetssverige vad det här betyder för de fortsatta affärerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY