Tingsrätten dömde till stadens fördel och Oscars Properties måste därför betala stadens rättegångskostnader. Bolaget har inte kunnat bevisa att Stockholms stad gjort sig skyldigt till avtalsbrott. Bakgrunden till tvisten är att Oscar Properties stämde Stockholms stad och krävde nästan en halv miljard kronor som ersättning för det inställda byggprojektet Gasklockan.
Det var 2009 som Oscars Properties drog igång projekteringen av det 90 meter höga bostadsprojektet och landmärket i Norra Djurgårdsstaden. När de 2019 ville häva tillträdesavtalet påstod de att Stockholms stad inte hade hållit sin del av avtalet gällande markreningen, och menade att de därför kunde begära pengar tillbaka för det som de hade spenderat på projektering och detaljplaner.
Men tingsrätten konstaterar alltså att Oscar Properties som klagande inte har kunnat bevisa att Stockholms stad inte följt avtalet gällande markförberedelserna och reningen av marken. Tingsrätten konstaterar därför att bolaget inte hade rätt att häva avtalet med staden och inte heller hade rätt att kräva tillbaka pengar för projektkostnaderna som de hade haft fram till det att tillträdet skulle ske.
Parterna har möjlighet att överklaga domen till och med den 1 november.
Fastighetssverige har sökt Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, för en kommentar.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.