Image
Oscar properties får betala 2,3 miljoner i rättegångskostnader
Oscar properties får betala 2,3 miljoner i rättegångskostnader Bild: KOMUnews/flickr

Oscar Properties förlorade långdragna tvisten mot staden

Bolag Det började 2019 när Oscar Properties skulle tillträda marken och påbörja bygget av Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden – plötsligt drog sig bolaget ur avtalet med Stockholms stad och de hävdade att kommunen hade gjort sig skyldig till avtalsbrott. Igår föll domen i Stockholms tingsrätt som slår fast att Oscar Properties förlorar och att de ska betala rättegångskostnader på 2,3 miljoner kronor.
Publicerad den 12 Oktober 2022
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties. Bild: Oscar Properties
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Tingsrätten dömde till stadens fördel och Oscars Properties måste därför betala stadens rättegångskostnader. Bolaget har inte kunnat bevisa att Stockholms stad gjort sig skyldigt till avtalsbrott. Bakgrunden till tvisten är att Oscar Properties stämde Stockholms stad och krävde nästan en halv miljard kronor som ersättning för det inställda byggprojektet Gasklockan.

Det var 2009 som Oscars Properties drog igång projekteringen av det 90 meter höga bostadsprojektet och landmärket i Norra Djurgårdsstaden. När de 2019 ville häva tillträdesavtalet påstod de att Stockholms stad inte hade hållit sin del av avtalet gällande markreningen, och menade att de därför kunde begära pengar tillbaka för det som de hade spenderat på projektering och detaljplaner.

Men tingsrätten konstaterar alltså att Oscar Properties som klagande inte har kunnat bevisa att Stockholms stad inte följt avtalet gällande markförberedelserna och reningen av marken. Tingsrätten konstaterar därför att bolaget inte hade rätt att häva avtalet med staden och inte heller hade rätt att kräva tillbaka pengar för projektkostnaderna som de hade haft fram till det att tillträdet skulle ske.

Parterna har möjlighet att överklaga domen till och med den 1 november.

Fastighetssverige har sökt Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, för en kommentar.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige