Image
En av initiativtagarna till Oligonova är Claes Gustafsson, professor i medicinsk biokemi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
En av initiativtagarna till Oligonova är Claes Gustafsson, professor i medicinsk biokemi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Bild: Goco

Oligonova till Goco Health Innovation City

Uthyrning Ett av Sveriges mest uppmärksammade medicinska initiativ tar nu plats på GoCo Health Innovation City. Det handlar om Oligonova, en nationell plattform för utveckling av oligonukleotid-läkemedel, som nyligen fick mångmiljonstöd bland annat från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
Publicerad den 4 Juni 2021

Oligonova och forskningen kring oligonukleotider är ett initiativ som på kort tid lockat en rad finansiärer, Wallenbergstiftelsen har gått in med 54 miljoner, statliga SciLifeLab och Göteborgs universitet med 48 miljoner.

– Detta är ett projekt där många goda krafter medverkat, säger Eva Wiberg, rektor för Göteborgs universitet, som är en av flera strategiska partners som är engagerade i utvecklingen av Goco Health Innovation City.

En av initiativtagarna till Oligonova är professorn i medicinsk biokemi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, Claes Gustafsson.
– Oligonova kommer att ge svenska forskare tillgång till spjutspetsteknologi för utveckling framtidens läkemedel. Nya vetenskapliga fynd kan på det viset snabbare komma till praktiskt nytta för patienter. Förhoppningsvis kommer arbetet vid Oligonova Hub att leda till bildandet av nya, spännande life science-företag som växer vidare i GoCo Health Innovation City, säger Claes Gustafsson.

En av de andra initiativtagarna är Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
– Vi ser stora möjligheter att Oligonova ska kunna bli ett viktigt internationellt centrum för samverkan kring utvecklingen av framtidens läkemedel, säger hon.

Oligonova kommer att kopplas till Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin vid Göteborgs universitet, och vara en del av den nationella infrastrukturen för livsvetenskap, SciLifeLab (Science for Life Laboratory), och inledningsvis kommer initiativet rent fysiskt vara beläget på Astra Zeneca mitt i Goco Health Innovation City.

Utvecklingen av Oligonova Hub sker i nära samarbete med Astra Zeneca, som bidrar med unik kunskap och vägledning. Bolaget har också på kort tid rekryterat ett antal svenska och internationella forskare med spetskunskap inom oligonukleotider.

– Som en av initiativtagarna till Oligonova kan vi även konstatera att de satsningar där sjukvård, akademi och det privata näringslivet överlappar i syfte att göra helheten starkare kraftigt bidrar till en levande livsvetenskaps-miljö i regionen. Terapeutiska oligonukleotider är ett mycket viktigt framtidsområde inom läkemedel och en stor, målinriktad satsning som Oligonova kan ha en avgörande effekt på vilken roll Sverige ska ha inom området, säger Matti Ahlqvist, platschef för Astra Zenecas anläggning i Göteborg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Leklandskedjan i ekonomisk kris – här är fastighetsägarna som kan drabbas

Uthyrning Leos lekland har hamnat i ekonomiska svårigheter och har tvingats ansöka om rekonstruktion. Fastighetssverige har tittat närmare på vilka fastighetsägare som exponering mot kedjan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige