Image
Bonava gör stort förvärv i Tyskland.
Bonava gör stort förvärv i Tyskland. Bild: Bonava

... Och förvärvar stort i Tyskland

Transaktioner Bonava har tecknat flera avtal om förvärv av cirka 560 byggrätter i Berlin och cirka 310 byggrätter i Leipzig. Affärerna uppgår till cirka 84 miljoner euro och omfattar både konsument- och hyresrättsprojekt. Den första produktionsstarten i projektet i Berlin planeras till 2023, och i Leipzig till det fjärde kvartalet 2022, med den större delen av produktionsvolymen planerad till 2024 och framåt.
Publicerad den 29 April 2022

– Genom att nu ha avslutat affärer vilka vi arbetat med en tid, fortsätter vi att stärka vår växande landbank i Tyskland - vår största och viktigaste marknad. I Berlin är Bonava en etablerad bostadsutvecklare med lång erfarenhet av att utveckla stora projekt. Att vi därtill nu gör ytterligare markförvärv i Leipzig betyder att vi växer vår affär i två av de viktigaste näringslivscentrumen i landet. I Tyskland finns det en god underliggande efterfrågan och ett behov av cirka 400 000 nya bostäder årligen, vilket skapar goda förutsättningar för oss, med vår diversifierade projektmix bestående av både flerbostadshus och enfamiljshus, att säkra produktionsvolym för en lång tid framöver, säger Peter Wallin, vd och koncernchef, Bonava.

På den förvärvade marken i de östra delarna av Berlin, där en detaljplan är under utveckling, planerar Bonava för att skapa ett grannskap bestående av cirka 560 bostäder. I projektet planeras för såväl hyreslägenheter, ägandelägenheter och enfamiljshus. Planen för markförvärven i Leipzig, är att skapa två bostadsområden bestående av cirka 310 enfamiljshus och radhus.

Tyskland är Bonavas största marknad och stod 2021 för 47 procent av nettoomsättningen. Bonava finns i åtta regioner som omfattar tio av Tysklands tolv största städer. Som tidigare kommunicerats har bolagets affärsenheter delats in i olika faser, där affärsenheten Tyskland befinner sig i den tredje fasen där fokus är att växa affären.

För de affärsenheter som befinner sig i denna fas är repetitiva produktionsprocesser och byggsystem väldefinierade och etablerade. Genom optimering av investeringar i byggrätter, utifrån risk och avkastning i kombination med att utvärdera och introducera nya affärsmodeller för att möta kundbehov och tillvarata tillväxtmöjligheter, säkerställs en stabil, lönsam och växande affär över tid.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige