Image
Obos planerar ett 110 meter högt i hus i Norra Djurgårdsstaden.
Obos planerar ett 110 meter högt i hus i Norra Djurgårdsstaden. Bild: White/Stockholms stad

Obos tar över Gasklockan-anvisningen – bygger 110 meter högt

Bygg/Arkitektur Nu har markanvisningstävlingen för Gasklocka 3 och 4 - där det var tänkt att Oscar Properties skulle bygga – avgjorts. Det blir Obos, genom dotterbolaget Kärnhem Bostadsproduktion, som vinner markanvisningen.
Publicerad den 7 December 2020

Obos är en av Nordens största bostadsutvecklare och har sedan tidigare tre markanvisningar i Stockholms stad.
Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 17 december.

– Intresset för att bygga i Norra Djurgårdsstaden är stort, det understryker resultatet från markanvisningstävlingen. Staden fick in fem anbud från etablerade aktörer. Obos, som tog hem anbudstävlingen, är en stabil och långsiktig aktör med ambition att vara med i utvecklingen av Stockholm, säger Staffan Lorentz, projektchef i Norra Djurgårdsstaden.

Markanvisningen för Gasklocka 4 gäller cirka 320 lägenheter, en förskola samt lokaler i bottenvåningen. Huset som ska byggas på platsen blir ett landmärke som når cirka 110 meter över havet, och kommer att synas från många platser runt om i Stockholm. Fastigheten ligger på en höjd, mellan de nybyggda husen i Norra Djurgårdsstaden och de kulturhistoriska tegelbyggnaderna i Gasverket.

– Projektet är en del i vår storstadssatsning, där vi bland annat har tre markanvisningar sedan tidigare i Stockholms stad. Vi ser oss inte bara som bostadsutvecklare utan också som samhällsutvecklare, och för oss blir det därför viktigt att både tillvarata de värden som redan finns i området, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning.

Fackverket till Gasklocka 3 kommer att stå kvar och den delen av området planeras för kulturändamål. Det är i detta tidiga skede inte klart med vilket innehåll, men platsen kommer att vara tillgänglig för allmänheten. Obos målbild är att innehållet ska berika platsen och tillföra något för både boende i området och för besökare.

Projektet har en preliminär tidplan. Detaljplanen är antagen och bolaget kommer att samarbeta kring byggnadens utformning och slutliga gestaltning tillsammans med staden. Vidare pågår undersökning av berget och föroreningssituationen, som ska åtgärdas. Byggstart beräknas till år 2023 och första inflyttning till år 2026.

– Gasklockan är unik i flera avseenden och vi är väldigt glada att Stockholm stad ger oss förtroendet att utveckla ett så viktigt landmärke som når 110 meter över havet och blir synligt i hela staden. Gasklockan är en stor markinvestering för Obos på uppemot 700 miljoner kronor. Tillsammans med lanseringen av medlemsprogrammet i Sverige och vårt nya mål att fördubbla försäljningen av bostäder visar vi att vi menar allvar med vår storstadssatsning, säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Obos har tidigare aviserat flera stora projekt i Stockholmsområdet, bland annat nya markanvisningar vid Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden och på Årstafältet, samt nyligen ett förvärv av kvarteret Tårpilen i Sollentuna. Efter att Stockholm stad idag har aviserat Obos som vinnare i markanvisningstävlingen om Gasklocka 3 och 4 får Obos nu möjlighet att utveckla cirka 320 nya bostäder med tillhörande verksamheter inom den antagna detaljplanen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige