Image
Marianne Gjertsen Ebbesen, koncerndirektör för bostadsutveckling trähus och Obos representant i Odevos styrelse, Daniel Larsson, vd på Odevo, och Ingunn Andersen Randa, koncerndirektör och ansvarig för Obos aktieinvesteringar.
Marianne Gjertsen Ebbesen, koncerndirektör för bostadsutveckling trähus och Obos representant i Odevos styrelse, Daniel Larsson, vd på Odevo, och Ingunn Andersen Randa, koncerndirektör och ansvarig för Obos aktieinvesteringar. Bild: Obos

Obos investerar i svenska proptechbolaget Odevo

Transaktioner Norska Obos investerar i den nylanserade snabbväxande gruppen Odevo. Obos säljer sin andel i SBC till Odevo och övergår istället till ett ägarskap i Odevokoncernen. Transaktionen innebär att SBC därmed blir helägt av Odevo.
Publicerad den 14 April 2022

I mars lanserades Odevo, en ny internationell snabbväxande aktör som utmanar branschen för förvaltning av fastigheter och bostäder – bland annat genom den egenutvecklade techplattformen. Nu meddelar bolaget att norska Obos investerar i Odevo inför den fortsatta utlandsexpansionen.
Obos har sedan 2019 varit minoritetsägare i SBC med cirka 40 procent ägarandel och därmed samägt SBC tillsammans med den grupp som nu formaliserats i och med lanseringen av Odevo. Nu väljer Obos att sälja sin andel i SBC till Odevo och istället övergå till ett ägarskap i Odevokoncernen. Transaktionen innebär att SBC därmed blir helägt av Odevo.
– Vi har en stor tilltro till Odevo och dess ledning och är mycket glada över transaktionen. Vi ser en stor potential i Odevos techplattform och investeringen kommer ge oss en möjlighet att följa trender och utvecklingen av förvaltningtjänster internationellt. Något vi givetvis hoppas kunna dra lärdom av till Obos egen verksamhet och den norska marknaden, säger Ingunn Andersen Randa, koncerndirektör och ansvarig för Obos aktieinvesteringar.

Som aktieägare i Odevo kommer Obos också representeras i Odevos styrelse av Marianne Gjertsen Ebbesen, koncerndirektör för bostadsutveckling trähus. Odevos styrelse har även representanter från huvudinvesteraren Fidelio samt styrelseordförande Johan Tjärnberg.
– Det är otroligt glädjande att få Obos förtroende som har lång erfarenhet och kan branschen mycket väl. Att de väljer att satsa på Odevo som en del av sina tillväxtsatsningar är ett gott betyg på Odevos verksamhet och ambitioner. Vi hoppas kunna ta del av deras erfarenhet för att utveckla våra nya verksamhetsområden till exempel finansiella tjänster, säger Daniel Larsson, vd på Odevo.

Odevokoncernen består av totalt cirka 1 300 medarbetare och har en omsättning på drygt 1,5 miljarder kronor. Den genomsnittliga tillväxten mellan 2019 och 2021 var 135 procent per år varav cirka 15 procent utgjorde organisk tillväxt under 2021. Odevo planerar att fortsätta växa kraftigt genom både organisk tillväxt och att fler bolag ansluter sig både inom Europa men också på andra kontinenter.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige