Image

Nytt svenskt storbolag bildat – siktar på Europa

Bolag Första och Andra AP-fonden bildar ett gemensamt bolag för att investera i europeiska fastigheter. Bolaget kommer att ha totalt 500 miljoner euro (motsvarande 4,5 miljarder kronor) i eget kapital. I uppstartsfasen har man samarbetat med Catella, som också kommer att tillföra resurser, kompetens och erfarenheter i bolagets uppbyggnadsskede.
Publicerad den 28 Mars 2011
Rickard Backlund. Bild: Aberdeen. Bild: Aberdeen
Rickard Backlund. Bild: Aberdeen. Eva Halvarsson. Bild: Andra AP-fonden. Bild: Andra AP-fonden
Eva Halvarsson. Bild: Andra AP-fonden. Johan Magnusson. Bild: Första AP-fonden. Bild: Första AP-fonden
Johan Magnusson. Bild: Första AP-fonden. Johan Ericsson. Bild: Catella. Bild: Catella
Johan Ericsson. Bild: Catella.

Första och Andra AP-fonden kommer att äga 50 procent var av det nya bolaget.

Till styrelseordförande för fastighetsbolaget har Rickard Backlund utsetts. Rickard Backlund var tidigare bland annat vd för Aberdeen Property Investors.

Arbetet med att utse övriga styrelseledamöter och rekrytering av vd har påbörjats.

– Dessa fastighetsinvesteringar kan ge oss en bra avkastning med hänsyn taget till risken. För oss som långsiktiga investerare är det här en intressant möjlighet att komplettera våra övriga fastighetsinvesteringar i Sverige och globalt med väl valda fastigheter i Europa. Vi kan på det här sättet snabbt och kostnadseffektivt bygga upp ett fastighetsbolag som i sina investeringar kan utnyttja kännedom om de lokala marknaderna säger Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.

– Genom detta bolag kan vi nu komplettera våra befintliga fastighetsinvesteringar i Sverige, Danmark och Tyskland med ett utökat europeiskt bestånd. Detta bidrar till att stärka fondens övergripande investeringsinriktning och förväntas ge en bra och stabil avkastning över tid. Den samarbetsform som vi valt ger oss en skräddarsydd investeringslösning som bland annat utgår ifrån vår gemensamma syn på långsiktighet och behovet av en kostnadseffektiv förvaltning, säger Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden.

– Initiativet från Första och Andra AP-fonden är ett exempel på en ny form av direktinvesteringar i fastigheter utomlands. Här kombineras institutionernas kapacitet och finansiella kompetens med Catellas marknadskunskap och marknadsnärvaro syftande till att bygga långsiktiga värden. Vi är stolta över det förtroende Första och Andra AP-fonden visat Catella genom detta uppdrag, säger Johan Ericsson, vd på Catella AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige