Image
LKF ska bygga en ny typ av hyresrätter på Södra Brunnshög i Lund.
LKF ska bygga en ny typ av hyresrätter på Södra Brunnshög i Lund. Bild: Link Arkitektur

Ny typ av hyresrätter på Södra Brunnshög

Bostäder Längs den tänkta spårvägsgatan i utbyggnadsområdet Södra Brunnshög i Lund planerar LKF en helt ny typ av hyresrätter som inte tidigare funnits på marknaden.
Publicerad den 8 Juni 2016

Grunden i projektkonceptet är ett boende där hyresgästen kan påverka sitt avtryck och sin miljöpåverkan på ett helt nytt sätt än i en traditionell hyresrätt. Det ska inte bara vara möjligt att välja ett miljövänligt alternativ det ska även vara möjligt att välja bort förbrukning av energi, material och produkter.

Husen byggs som passivhus med lokalt producerad el från solceller på de sedumklädda taken. Energin lagras med hjälp av batterier i källaren.
Så få produkter och så lite material som möjligt ska användas under produktionen.

Lägenheterna får en rektangulär form med kortsidan mot fasaden med större fönsteröppningar som bidrar till bra dagsljusförhållanden. En kompakt och smart planlösning med centralt placerat badrum minskar behovet av innerväggar. Golven är i slipad betong.

Med hjälp av smarta lösningar via telefon eller platta kan hyresgästerna påverka både miljön och sin ekonomi. Det ska vara möjligt att fjärrstyra belysning och apparater samt enkelt kunna följa upp el- och vattenförbrukning. Elbil-pool och lånelådcyklar är lättillgängliga för alla hyresgäster men även den egna cykeln kan parkeras nära lägenheten.

LKF har genomfört ett parallellt skissuppdrag för projektet och valt att arbeta vidare med ett förslag från Link Arkitektur i Malmö vars förslag kombinerar våra önskemål om ett miljövänligt hus med deras egna tankar om ett hållbart boende. Byggnaden är vacker och väldigt bra planerad vilket skapar goda förutsättningar för trivsamma lägenheter av god kvalitet.

- Jag är väldigt glad att LKF får möjlighet att bygga ett så spännande projekt som detta där våra hyresgäster får större möjlighet att bestämma hur deras vardag ska påverka miljön, säger LKF:s vd Håkan Ekelund.

Nu startar projekteringen av projektet och byggstarten planeras ske under 2017.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lämnar John Mattson för vd-stolen på Tilia: "Roligt att få ta ett helhetsansvar"

Bolag Tilia Fastigheter har gjort klart med en ny vd. Framöver kommer bolaget ledas av Christina Hansson som ansluter från John Mattson där hon varit förvaltningschef. För Fastighetssverige ger Christina Hansson sin syn på uppdraget, Tilias position och om hur det är att verka i noterad kontra familjeägd miljö.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige