Image

Ny detaljplan för Forum Medicum

Bygg/Arkitektur En ny detaljplan ska göra det möjligt att bygga Forum Medicum, en samlad miljö för undervisning och hälsovetenskaplig forskning, vid Lunds universitet.
Publicerad den 11 Augusti 2017

Byggnadsnämndens arbetsutskott har nu beslutat att stadsbyggnadskontoret ska ta fram ett förslag på en plan för utvecklingen.

Henning Larsen Architects skisser från ett parallellt uppdrag från 2015 ligger till grund för den planansökan som Akademiska Hus har gjort. Förslaget innebär att de befintliga föreläsningslokalerna vid Medicinska fakulteten kopplas samman med en ny tillbyggnad, ”Forum Medicum”, ut mot Sölvegatan. I grundförslaget har den nya byggnaden fem våningar, förskjutna för att ge ett lätt och inte så platskrävande intryck.

Forum Medicum ingår i den campusplan som Akademiska Hus och Lunds universitet tillsammans med Lunds kommun har tagit fram. Där är ett av målen att förtäta och urbanisera det så kallade Kunskapsstråket, sträckan från universitetsområdet upp till Brunnshög. Tanken är att den nya tillbyggnaden publika verksamheter i bottenvåningen, till exempel café eller mötescenter, ska ge mer liv och rörelse åt Sölvegatan. Med uteplatser under tak i den nya delen och kanske också ett mindre torg kan platsen bli en mötespunkt mellan byggnaden och gatan.

– Det är mycket glädjande att vi nu ska ta fram detaljplan för Forum Medicum, det kommer att vara ett lyft både för Sölvegatan och för den medicinska forskningen och utbildningen i Lund, säger Björn Abelson (S), ordförande Byggnadsnämnden i Lund.

– Att skapa fler och omväxlande studiemiljöer längs med Kunskapsstråket är ett viktigt steg i att utveckla campusområdet och medverka till vår kunders framgång och att nu planarbetet för Forum Medicum påbörjas är positivt för den fortsatta utveckling av området, säger Akademiska Hus marknadsområdesdirektör Birgitta van Dalen.

När stadsbyggnadskontoret nu tar fram ett förslag till ny detaljplan kommer man utöver byggnadshöjd och material bland annat titta på hur tillgängligheten till huset ska bli bra och hur trafiklösningarna ska se ut. Förhoppningsvis kommer det att finnas en antagen plan om ungefär ett och ett halvt år.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige