Image

Nu inleds byggandet av Ulleråker

Bygg/Arkitektur Småa och Rikshem har fått de första markanvisningarna i Ulleråker i Uppsala, där det ska skapas 7 000 bostäder.
Publicerad den 14 April 2016

På onsdagen berättade Erik Pelling (S) ordförande i mark- och exploateringsutskottet, att det är dags att gå från plan till handling och att man valt ut de första byggföretagen som får vara med och bygga de 7 000 bostäderna i Ulleråker.

– När Ulleråker står färdigt kommer det vara en ny stadsdel i Uppsala med butiker, restauranger, och arbetsplatser. Mellan 15 000 och 19 000 personer kommer kunna bo, arbeta, och leva i Ulleråker. Det känns spännande att äntligen kunna presentera de byggföretag som är först ut. Vi kommer att få se några av Uppsalas första flerfamiljshus helt i trä och dessutom en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. Det blir även ett LSS-boende, säger Erik Pelling.

Byggstart för de första bostäderna beräknas till sommaren 2017 och första inflyttning blir redan under 2018. Såväl hyresrätter som bostadsrätter ska byggas.

– Vi är stolta över att ha fått förtroendet att vara med och förverkliga Uppsala kommuns vision för ett av landets största byggprojekt. Vi bygger mycket i trä och i Ulleråker passar det extra bra med fastigheter i trä dels ur hållbarhetsaspekt men också då området i dag innehåller vackra tallar, samma träslag som vi bygger i, och som vi vill att husen ska smälta in bland, säger Erik Hävermark, chef projektutveckling på Rikshem.

Helena Busck, regjonchef för Småa i Uppsala, är också positiv till uppdraget från Uppsala kommun. Deras 90 bostäder tas fram tillsammans med Utopia Arkitekter.

– För oss är det ett hedersuppdrag att vi får vara först ut med att bygga i Ulleråker och därmed sätta nivån för hur ett av Uppsalas största stadsutvecklingsområde utformas med hänsyn till ett bra och ekologiskt hållbart boende, säger Helena Busck.

Kommunens vision med Ulleråker är att bygga en stadsdel med hållbarhetsprofil. Intresset för att bygga i Ulleråker är stort och inom kort startar kommunen en markanvisningstävling för att sålla ut ytterligare ett antal byggföretag som ska få vara med och bygga i området.

Markanvisningstävlingen för den första etappen i Ulleråker pågår från 2 maj fram till hösten 2016. Därefter meddelar kommunen vilka som ska få bygga i de första kvarteren i det nya Ulleråker.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är de hetaste rekryteringarna under Q3

Karriär En rad tunga poster i fastighetsbranschen har tillsatts under årets tredje kvartal. Fastighetssverige har tittat närmare på branschens hetaste Q3-rekryteringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige