Image

Nu finns Rutan i Göteborg

Bygg/Arkitektur Stjärnregissören Ruben Östlund medverkade i maj på Fastighetssveriges seminarium Göteborg 400+ och diskuterade Rutan – nu finns Rutan på plats i Göteborg.
Publicerad den 22 November 2018
Rutan. Fotograf- Patrik Svedberg Rutan. Fotograf- Patrik Svedberg Ruben Östlund Bild: Maria Olsson Äärlaht
Ruben Östlund

Nio kvadratmeter där mänskliga rättigheter råder. Landala Torg blir den tredje platsen i Sverige där frizonen Rutan knackas ner i stenbeläggningen.

– Äntligen på plats i Göteborg, säger regissören Ruben Östlund som tillsammans med Kalle Boman är Rutans skapare.

Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad.

Rutan i Landala är ett gemensamt projekt som började med att Annika Strandberg, områdeschef i Centrums stadsdelsförvaltning, såg Ruben Östlunds film "The Square" och tyckte att den populära "Mötesplats Kulturhus" i Landala borde ha en sån där ruta.

– Jag tyckte att det hängde ihop med vårt hälsofrämjande arbete för seniorer. Vi vill att seniorerna ska vara med där det händer, och Rutans budskap stämmer så bra överens med den värdegrund vi står på, berättar Annika Strandberg.

Frågan gick vidare, Valands konsthögskola och regissören Ruben Östlund kopplades in och idén vandrade ut från mötesplatsen till torget, där Göteborgslokaler tog emot den med öppna armar.

– Vårt uppdrag är att skapa trygga, trivsamma handels- och mötesplatser. Därför känns det så fint med en Ruta på Landala Torg. Torget är en central plats för många människor, en plats att mötas på där alla är välkomna, säger Ann-Sofie Strömbäck, centrumutvecklare hos Göteborgslokaler.

Det faktiska arbetet med Rutan drogs igång med start vecka 46. Rutan byggs som en kvadrat i den befintliga stenläggningen på Landala Torg, som en markerad ruta i form av två rader vita gatstenar. Mellan dessa vita rader ligger en belysningsslinga. Rutan är nio kvadratmeter och vid den ligger en bronsskylt som berättar: "Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad".

Ruben Östlund berättar vidare om att Rutan är inspirerad av trafikreglerna.
– Om man tänker efter så är det ganska fantastiskt hur bra idén med ett övergångsställe fungerar. Ett par vita streck i gatan får bilister att visa omsorg för fotgängare. Det säger något om människans förmåga till starka gemensamma överenskommelser. Naturligtvis kan vi skapa nya sociala kontrakt om vi tycker att vi behöver det.

Rutan kan ses som ett nytt påbudsmärke för medmänskliga värderingar.

Och lagom till att vi går in i den mörkaste månaden är det dags att tända Rutan. Den 1 december klockan 15.00 lyfts plåten och Rutan invigs.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige