Image

NREP genomför Nordens hittills största logistikaffär

Transaktioner NREP säljer 28 logistikfastigheter i Sverige, Finland och Danmark för 650 miljoner euro, motsvarande drygt sex miljarder kronor, i Nordens hittills största logistikaffär.
Publicerad den 20 Maj 2015
Rickard Svensson Dahlberg. Bild: Nicklas Tollesson
Rickard Svensson Dahlberg.

NREP säljer hela NREP Logistics Fund och tre fastigheter ur NREP:s C1 Fund till et konsortium, bestående av fyra danska pensionskassor: Laegernes Pensionskasse, DIP (ingenjörernas), JØP (jurister och ekonomer) och PFA Pension.

- Det var ett väldigt stort intresse för den här portföljen. Vi hade intressenter från alla världsdelar utom Afrika. Flera svenska aktörer var med i toppstriden, men inte i själva finalrundan, säger Rickard Svensson Dahlberg, CIO på NREP, till Fastighetssverige.

- Att vi valde just de här köparna hänger givetvis ihop med att de la ett attraktivt bud, men även att vi vet att de har genomförandekraft att på ett smidigt sätt exekvera affären.

Portföljen omfattar 650 000 kvadratmeter, varav en stor del har utvecklats av NREP de senaste sex åren.

Vad blev investerarnas årliga avkastning på eget kapital?
- Det får jag inte säga. Men jag kan säga att det är bra mycket bättre än den här fondens target, som låg på 16 procent.

NREP kommer att fortsätta att förvalta portföljen på uppdrag av de nya ägarna.
- CBRE, som har skött processen, var i ett tidigt skede inne på att ett sådant upplägg ytterligare kunde bredda intresset. Vår inställning har varit att vi erbjuder oss att managera som en del av paketet om det är en fördel för affären, om köparen önskar det. I slutändan visade det sig att samtliga i finalrundan ville att vi skulle fortsätta förvalta portföljen.

- Det här är en affär som är bra för alla parter. Vi är väldigt nöjda med att ha levererat en bra avkastning till våra investerare. Vi har en stark och bra köpare som är nöjd med att vi fortsätter förvalta portföljen.

Cirka 70 procent av ytorna i portföljen ligger i Sverige, 20 procent i Danmark och 10 i Finland.

CBRE var, tillsammans med Bernstrom & Partners rådgivare åt NREP. Real Advokatbyrå var juridisk rådgivare.

Rådgivare åt köparkonsortiet var Catella Sverige, Roschier, Bech Bruun, EY och KPMG.
Den nya strukturen finansieras av Danske Bank.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige