Image
Nrep och Vectura i jättaffär om äldreboende.
Nrep och Vectura i jättaffär om äldreboende. Bild: Nrep

Nrep förvärvar fastighetsportfölj med äldreboenden för närmare fem miljarder kronor

Transaktioner Fastighetsinvesteraren Nreps verksamhet inom samhällsfastigheter, Altura, förvärvar 22 fastigheter till ett värde av knappt fem miljarder kronor – den enskilt största transaktionen för äldreboenden som har gjorts i Sverige. Säljer gör Vectura. Genom förvärvet stärker Altura sin ställning som en av landets största ägare och förvaltare av moderna omsorgsfastigheter.
Publicerad den 2 Juni 2023
Dorotea Stellmach. Bild: Altura
Dorotea Stellmach.

Portföljen omfattar 22 fastigheter, varav 20 äldreboenden och 2 förskolor med en total uthyrningsbar yta om 99 500 kvadratmeter. Fastigheterna är belägna i 18 kommuner i Stockholm, Mälardalen, Dalarna samt södra och västra Sverige. Förvärvet kompletterar Alturas befintliga bestånd väl geografiskt och möjliggör synergier i förvaltningen.
– Detta är en unik möjlighet och ett välförvaltat bestånd som vi är glada att kunna ta tillvara på och vidareutveckla. Det här bekräftar vår strategi att fortsätta investera i Altura och vara en stabil partner för att fortsätta lösa utmaningar inom äldreomsorgen. Vi ser stora möjligheter för både förvärv och nyutveckling nu när marknaden är avvaktande, säger Carl-Adam von Schéele, Investment Director, Nrep.

Majoriteten av fastigheterna är byggda mellan 2018–2022 och erbjuder goda förutsättningar för att driva kvalitativ och modern omsorg. Portföljen håller en hög hållbarhetsstandard där samtliga fastigheter är certifierade enligt Miljöbyggnad Silver, iDrift och LEED Gold samt en projektfastighet som certifieras vid färdigställandet. Altura kommer att stärka hållbarhetsprofilen ytterligare för att säkerställa att hela beståndet framtidssäkras och blir den mest hållbara portföljen av fastigheter fokuserade mot äldreomsorg.
– Vi är mycket glada över att förvärva denna portfölj som är i linje med vår strategi att äga, utveckla och förvalta hållbara samhällsfastigheter där vi skapar rum för möjligheter. Nu kan vi erbjuda skräddarsydda vårdboenden där användaren är i fokus på fler platser i Sverige. Vi ser fram emot ett fördjupat och långsiktigt samarbete med såväl nya offentliga som privata hyresgäster som driver högkvalitativ omsorg för äldre i fastigheterna, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef, Altura.

Alturas fastighetsbestånd inriktat mot äldreomsorg består efter förvärvet av drygt 3 000 lägenheter fördelade på 60 fastigheter med ett fastighetsvärde om cirka 14 miljarder kronor.

Nrep har använt Real Advokatbyrå som legal rådgivare, Svalner som finansiell och skattemässig rådgivare samt Tjuren Projektpartner och Structor som tekniska och hållbarhetsmässiga rådgivare i denna transaktion.

Nordanö har varit rådgivare åt Vectura.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Svalner Skatt & Transaktion på Branschguiden

Svalner är Sveriges ledande oberoende specialister inom skatt och finansiell transaktionsrådgivning. Tillsammans är vi 90 kollegor som arbetar inom företagsbeskattning och indirekta skatter, finansiell rådgivning samt redovisning. Vi erbjuder specialistkompetenser inom bland annat fastigheter, fåmansföretag, bank och finans, M&A samt private equity. Vi är en del av det internationella nätverket WTS Global som är verksamt i mer än 100 länder.

Läs mer om Svalner Skatt & Transaktion på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige