Image

NPO: Fastigheter fortsätter leverera attraktiv avkastning

Sverige Låga räntor, ökad riskvilja, god tillgång till finansiering samt relativt låg vakansrisk gör att direktavkastningskraven för fastigheter fortsätter att sjunka, samtidigt som avkastningskraven utanför bästa läge närmar sig primärlägen. God hyresutveckling och låga vakanser driver dock totalavkastningen för fastigheter i bästa läge, enligt vårens utgåva av Newsec Property Outlook som nu publicerats. Fastigheter kommer därmed fortsätta leverera en attraktiv avkastning i relation till andra tillgångsslag.
Publicerad den 6 Mars 2015
Max Barclay. Bild: Newsec
Max Barclay.

Riksbankens beslut att sänka den svenska centralbanken räntan till -0,10 procent i början av februari är en åtgärd som kommer att gå till historien och leda till en fortsatt välmående marknadsmiljö för fastighetssektorn i hela Norden de kommande kvartalen.

- Transaktionsvolymen nådde rekordnivåer i Sverige under fjolåret. Allt talar för en fortsatt hög likviditet, vilket gör tidpunkten optimal för fastighetsägare och investerare som har behov eller vilja av att omstrukturera sina portföljer och därmed säkra framtida kassaflöde, säger Max Barclay, vd på Newsecs svenska rådgivningsbolag.

Inhemska aktörer kommer att fortsätta dominera transaktionsmarknaden. Det finns dock ett tydligt intresse för den nordiska, och i synnerhet den svenska, fastighetsmarknaden hos internationella aktörer. Inte minst efter höstens försvagning av kronan. Ett intresse som även sträcker sig utanför storstäderna, och som mycket väl kan resultera i fler investeringar under året.

- De allt lägre direktavkastningskraven tillsammans med ett gynnsamt finansieringsklimat har gjort att investerare och fastighetsägare alltmer söker avkastning från investeringar i utvecklingsprojekt samt i ny- och ombyggnationer som ett komplement till förvärv av fastigheter för att skapa mervärde”, säger Max Barclay.

Relaterade artiklar

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Hon föreslås bli ny vd för Stockholmshem

Bolag Nuvarande vd:n Anette Sand ska gå i pension vid årsskiftet – nu kan Fastighetssverige berätta vem som föreslås bli hennes ersättare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige