Image

NPO: Fastigheter fortsätter leverera attraktiv avkastning

Sverige Låga räntor, ökad riskvilja, god tillgång till finansiering samt relativt låg vakansrisk gör att direktavkastningskraven för fastigheter fortsätter att sjunka, samtidigt som avkastningskraven utanför bästa läge närmar sig primärlägen. God hyresutveckling och låga vakanser driver dock totalavkastningen för fastigheter i bästa läge, enligt vårens utgåva av Newsec Property Outlook som nu publicerats. Fastigheter kommer därmed fortsätta leverera en attraktiv avkastning i relation till andra tillgångsslag.
Publicerad den 6 Mars 2015
Max Barclay. Bild: Newsec
Max Barclay.

Riksbankens beslut att sänka den svenska centralbanken räntan till -0,10 procent i början av februari är en åtgärd som kommer att gå till historien och leda till en fortsatt välmående marknadsmiljö för fastighetssektorn i hela Norden de kommande kvartalen.

- Transaktionsvolymen nådde rekordnivåer i Sverige under fjolåret. Allt talar för en fortsatt hög likviditet, vilket gör tidpunkten optimal för fastighetsägare och investerare som har behov eller vilja av att omstrukturera sina portföljer och därmed säkra framtida kassaflöde, säger Max Barclay, vd på Newsecs svenska rådgivningsbolag.

Inhemska aktörer kommer att fortsätta dominera transaktionsmarknaden. Det finns dock ett tydligt intresse för den nordiska, och i synnerhet den svenska, fastighetsmarknaden hos internationella aktörer. Inte minst efter höstens försvagning av kronan. Ett intresse som även sträcker sig utanför storstäderna, och som mycket väl kan resultera i fler investeringar under året.

- De allt lägre direktavkastningskraven tillsammans med ett gynnsamt finansieringsklimat har gjort att investerare och fastighetsägare alltmer söker avkastning från investeringar i utvecklingsprojekt samt i ny- och ombyggnationer som ett komplement till förvärv av fastigheter för att skapa mervärde”, säger Max Barclay.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige