Image
Bild: Istock

Norska oljefonden tappade 14,4 procent under första halvåret

Ekonomi/Finansiering Norska oljefonden redovisar en avkastning på -14,4 procent under första halvåret, efter en avkastning på 14,5 procent under 2021. Fram till den sista december 2021 hade fonden innehav i 19 noterade svenska fastighetsbolag.
Publicerad den 18 Augusti 2022

Nedgången under första halvåret motsvarar -1 680 miljarder norska kronor. Avkastningen var 1,14 baspunkter bättre än jämförelseindex.

Investeringarna i aktier levererade en avkastning på -17,0 procent medan ränteplaceringarna gav -9,3 procent. Avkastningen för onoterade fastighetsinnehav blev 7,1 procent medan onoterat inom förnybar energiinfrastruktur gav en negativ avkastning på 13,3 procent.

– Marknaden har präglats av stigande räntor, hög inflation och krig i Europa. Aktieplaceringar har gått ner med så mycket som 17 procent. Teknikaktier har gått särskilt dåligt med en avkastning på -28 procent, säger Nicolai Tangen, vd för Norges Bank Investment Management som förvaltar fonden.

I slutet av juni var värdet på oljefonden 11 657 miljarder norska kronor, men sedan dess har värdet repat sig en hel del och under onsdagen var det uppe i över 12 300 miljarder norska kronor. Under första halvåret var 68,5 procent av portföljen investerat i aktier, 3,0 procent i onoterade fastigheter och 28,3 procent i räntor.

Tidigare i år gjorde Fastighetssverige en kartläggning av fondens innehav i noterade svenska fastighetsbolag, den kan du läsa här.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Botryggs utmanande läge – pausar tre projekt i storstäderna

Bygg/Arkitektur På grund av det rådande marknadsläget har Botrygg tagit beslut om att pausa nyproduktion i Göteborg och Stockholm. För Fastighetssverige berättar vd:n Adam Cocozza om bakgrunden till beslutet, de utmanande faktorerna som tynger verksamheten och vad som krävs för att projektstarterna ska kunna komma igång igen under 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige