Image

Nio av tio kommunpolitiker ser ett stort byggbehov

Bygg/Arkitektur Trots rekordhög byggtakt ökar bostadsbristen i kommunerna och enligt Boverket råder underskott på bostäder i 255 av 290 kommuner. Bilden bekräftas av tillfrågade kommunpolitiker i en ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Sveriges Byggindustrier.
Publicerad den 9 Maj 2017
Björn Wellhagen. Bild: Rosie Alm
Björn Wellhagen.

– Hela 92 procent av kommunpolitikerna anser att behovet att bygga nya bostäder i deras kommun är mycket stort eller stort. Det finns också en betydande oro över hinder för nybyggnation, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier.

Kommunpolitiker verksamma i byggnads- och näringsnämnder är klart mer bekymrade än sina kollegor andra nämnder. Men den absolut största skiljelinjen i synen på hinder för nybyggnation är partipolitisk tillhörighet.

Borgerliga kommunpolitiker anser att regelkrångel som överklaganden av detaljplaner och bygglov, skydd av riksintressen, strandskyddsregler, energikrav och arbetskraftsbrist är mycket stora problem. På ett index från ett till fem blir svaret över fyra när moderata kommunpolitiker tillfrågas om vilket hinder för nybyggnation överklaganden av detaljplaner och bygglov innebär.

Rödgröna kommunpolitiker är mer oroliga för hushållens betalningsförmåga för hyresrätter och bristande möjlighet att ordna finansiering. Varken miljöpartister eller vänsterpartister ser till exempel strandskyddsreglerna som ett stort hinder för nybyggnation av bostäder.  

– Rikspolitiken försöker strama åt skuldsättningen. Men rödgröna kommunpolitiker verkar snarare oroa sig för restriktioner så som amorteringskrav och ett eventuellt skuldkvotstak, menar Björn Wellhagen.

Totalt 58 procent svarar att tillgången till bostäder är mycket dålig eller dålig i deras kommun. Endast tolv procent menar att den är mycket bra eller bra. Störst behov av nyproduktion anser kommunpolitikerna att det finns i storstäderna. Men den låga tillgången till bostäder är oroar i stora delar av landet.

Det som upplevs som ett hinder för nybyggnation i glesbygdskommuner och i kommuner i glesbefolkade regioner är framför allt hushållens finansieringsmöjligheter. Även bristen på lokal infrastruktur lyfts fram som ett tillväxtproblem av politiker verksamma i glesbygdskommuner.

– Bostadsbristen ökar när de större städerna växer. Samtidigt söker mindre kommuner med ljus och lykta för att ordna tak över huvudet åt flyktingar. Att bristen på bostäder inte bara är ett storstadsfenomen bekräftas av kommunpolitikernas svar, säger Björn Wellhagen.

Totalt har Demoskop intervjuat 4 181 kommunpolitiker om bristen på bostäder och hinder för bostadsbyggande.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige