Image

Niam säljer Heron City för 930 miljoner

Transaktioner Niam avslutar sin fjärde fond och säljer köpcentrumet Heron City för 930 miljoner kronor till ett bolag samägt av Varma, Capman Nordic Real Estate och Cavendo.
Publicerad den 1 September 2016

Ett av Varma, Capman Nordic Real Estate och Cavendo samägt bolag köper det 49 400 kvadratmeter stora köpcentrumet Heron City beläget i Nordens största handelsområde, Kungens Kurva i Stockholm. Säljare är fastighetsfonden Niam och priset uppgår till 930 miljoner kronor (98 miljoner euro).

Heron Citys största hyresgäster är SF Bio med Sveriges största biograf, elektronikkedjan MediaMarkt, inrednings- och möbelkedjan Mio, dagligvarukedjan Willy’s och sportkedjan XXL. Tack vare sin attraktiva butiksmix har Heron Citys besökarantal och omsättning vuxit i takt med de senaste årens expansion av Kungens Kurva. 2015 hade Heron City 7,2 miljoner besökare. Köpcentrumet kommer dessutom att gynnas av infrastrukturprojektet Förbifart Stockholm vilket kommer att innebära avsevärt förbättrade förbindelser och ett utökat upptagningsområde.

– Vi är mycket glada över samarbetet med vår långsiktiga partner och placerare Varma samt vår nya partner Cavendo, vilka ansvarar för att realisera en utvecklingsplan för köpcentrumet. Vi ser flera utvecklingsmöjligheter för Heron City och därför passar det utmärkt ihop med vår value-add strategi, kommenterar Senior Partner Ed Williams på Capman Real Estate.

– Varma hör till de ledande fastighetsplacerarna i Finland, men vi söker aktivt möjligheter att sprida våra fastighetsplaceringar även internationellt. Att utöka placeringsportföljen i det etablerade och växande området Kungens Kurva i södra Stockholm är en spännande möjlighet för oss. Samarbetet med Capman och Cavendo ger oss goda förutsättningar för att utveckla fastigheten, säger Ilkka Tomperi, direktör med ansvar för Varmas fastighetsplaceringar.

– Vi är stolta över att inleda ett samarbete med Varma och Capman. Heron City är en fastighet med starka fundamenta samtidigt som det finns goda möjligheter att skapa mervärden genom en aktiv förvaltning, vilket går väl ihop med Cavendos placeringsfilosofi. Vi ser fram emot att utveckla fastigheten till sin fulla potential i samarbete med våra partners, kommenterar Joakim Karlsson, vd på Cavendo.

Samtidigt som försäljningen av Heron City görs avvecklar Niam sin fjärde fond. Niam avslutar därmed sin fjärde fond med ett mycket gott resultat. Niam IV har levererat en avkastning som placerar fonden bland de fem procent högst rankade fonderna i världen enligt Cambridge Associates benchmark.

Niam IV stängde 2008 med ett totalt eget kapital på cirka 6,5 miljarder. Fram till 2011 förvärvade Niam IV närmare 80 kontors- och handelsfastigheter, framförallt i Sverige och Norge, för drygt 20 miljarder. Niam har för fondens räkning genomfört några utav de största transaktionerna i den nordiska marknaden genom förvärvet av 40 kontorsfastigheter i Sverige från AP Fastigheter under 2008 och förvärvet av Sektor Eiendomsutvikling 2010 i Norge.

”Fond IV:s marknadsledande avkastning har ytterligare stärkt Niams position som den obestridda ledande fastighetsfondsförvaltaren i norra Europa. Niams noggranna urvalsprocess vid förvärv och aktiva förvaltningsstrategi skapar mervärde i varje investering och en attraktiv riskjusterad avkastning för våra kunder. Jag känner mig trygg i att Niams organisation kommer fortsätta leverera på högsta nivå i våra fonder som för närvarande är i förvaltning och under uppbyggnad med en samlad kapacitet på 40 miljarder i fastighetsvärde, säger Niams vd Johan Bergman.

Säljarens rådgivare var CBRE.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Niam AB på Branschguiden

Niam är norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och erbjuder finansiella investerare möjlighet att investera på de Nordiska marknaderna genom sina fonder. Företaget grundades 1998 och har sedan dess förvaltat fastigheter omfattande mer än 11 miljoner och realiserat fastigheter för över €7 miljoner. Niam har fler än 70 anställda och kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxembourg.

Läs mer om Niam AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter jätteaffären – redan uppnått rekordvolym för transaktioner

Transaktioner Den enorma affären mellan Heimstaden och Akelius innebär att 2021 redan är ett rekordår vad gäller transaktionsvolym. Fastighetssverige tittar närmare på året som gått och faktorerna bakom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY