Image

NCC vinstvarnar

Bolag NCC skriver ner ett norskt infrastrukturprojekt med 150 miljoner kronor, och meddelar att byggverksamheten i Danmark och Norge går sämre än väntat. NCC:s rörelseresultat beräknas uppgå till 400 (503) miljoner kronor under Q3.
Publicerad den 25 September 2017
Peter Wågström. Bild: Sten Jansin
Peter Wågström.

Nedskrivningen hänförs till Björnegårdstunneln, som belastar resultatet i tredje kvartalet med 150 miljoner kronor. Björnegårdstunneln erhölls i fjärde kvartalet 2014 med produktionstid 2015 till 2019.

Utöver nedskrivningen leder den svaga orderingången inom anläggning i Norge till en resultatförsämring, delvis beroende på uteblivet produktionsresultat men även på grund av fasta kapacitetskostnader. Affärsområde Infrastructures rörelseresultat beräknas bli negativt i tredje kvartalet.

NCC har tillfört ytterligare resurser för att stärka upp projektstyrningen i Norge.
Orderingången för affärsområde NCC Infrastructure januari-augusti uppgick till 13,9 (12,1) miljarder kronor.

Göran Landgren, tidigare affärsområdeschef på NCC, tillträder som tillförordnad affärsområdeschef för NCC Infrastructure från och med den 25 september. Svante Hagman, nuvarande affärsområdeschef, övergår samtidigt till en annan roll i koncernen.

Den lägre omsättningen i affärsområde NCC Building hänförs i huvudsak till den finska och danska verksamheten där orderstocken varit fallande vilket nu påverkar upparbetningen. Nya projekt har erhållits men dessa kommer inte ge effekt under året.
Orderingången för affärsområde NCC Building januari-augusti uppgick till 15,7 (17,7) miljarder kronor.

Byggverksamheterna i Sverige inom både affärsområde NCC Building och NCC Infrastructure fortsätter att utvecklas väl med en god orderingång och lönsamhet.

Affärsområde NCC Industry utvecklas bra. Rörelseresultatet förväntas vara högre än föregående år för perioden januari – september men något lägre än föregående år i det tredje kvartalet.

Affärsområde NCC Property Development väntas redovisa ett nollresultat i det tredje kvartalet då endast ett mindre logistikprojekt resultatavräknats.

NCC:s rörelseresultat för det tredje kvartalet beräknas uppgå till cirka 400 (503) miljoner kronor.

NCC kommer att genomföra sedvanlig prövning av goodwill i samband med Q3 bokslutet. NCC:s goodwill uppgår till cirka 1 800 miljoner kronor, varav cirka 40 miljoner kronor hänförs direkt till NCC Infrastructures norska verksamhet.

– Jag tvingas konstatera att vi har ytterligare en nedskrivning av ett infrastrukturprojekt i Norge. I tillägg har vi lägre omsättning i den danska och finska byggverksamheten i affärsområdet Building. Byggverksamheterna i Sverige, i såväl Building som Infrastructure, utvecklas väl och går enligt våra planer. Marknadsutsikterna på NCC:s marknader är goda och vi har en hög orderstock att upparbeta, säger Peter Wågström, vd och koncernchef NCC.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

AI förändrar hela spelplanen för bygg- och fastighetsbranschen

Teknik Den pågående och framtida AI-transformationen påverkar dagens affärsmodeller och formar framtidens affärer. Utmaningarna är lika många som fallgroparna. Vilka investeringar bör man göra? Lisa Anger, CDO på Semrén & Månsson, menar att vi befinner oss i en både extremt spännande och utmanande tid. – Utvecklingen skenar fram, samtidigt som den aldrig mer kommer att gå så här långsamt. AI kommer att förändra spelplanen för hela fastighetsbranschen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige