Image
Bild: NCC

NCC: Se över plan- och bygglagen

Juridik Tre ledande NCC-medarbetare, med Peter Wågström i spetsen, går i dag till hårt angrepp mot det svenska plansystemet, som de menar innebär ett stort hinder för byggandet.
Publicerad den 17 September 2012
Peter Wågström. Bild: NCC. Bild: NCC
Peter Wågström. Bild: NCC.

Koncernchef Peter Wågström, Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Housing och Tomas Carlsson, affärsområdeschef för NCC Construction i Sverige skriver:

”I Sverige har onödigt långa plan- och bygglovsprocesser, vilket är ett stort hinder för byggandet. Vi anser därför att den plan- och bygglov som trädde i kraft förra året borde ses över igen för att ytterligare påskynda processerna. Framför allt vill vi att bygglovsprövningen inom planlagda områden ska förenklas för att underlätta bygg- och bostadsbolagens egna initiativ. Sådana möjligheter ges i andra länder, exempelvis i Tyskland, vars lagstiftning skulle kunna tjäna som ett bra exempel för Sverige.
När vi har jämfört tre likartade projekt som NCC genomfört i Sverige, Tyskland och Finland, där inga av projekten drabbades av tidsödande överklaganden, kan vi konstatera att den totala tiden från idé till färdigt hus i Sverige var tio år, medan den i Finland var fyra och i Tyskland bara två”, skriver de.

”Förklaringen till att NCC i Tyskland kan bygga så mycket snabbare och till en lägre kostnad ligger bland annat i §34 i den tyska bygglagstiftningen. Paragrafen säger att om det saknas detaljplan för ett tätortsområde som ska bebyggas, och det nya planerade byggandet följer den befintliga bebyggelsen till karaktär, form och täthet så behöver en detaljplan inte tas fram. Man kan då – förutsatt att man följer vad som fastslagits i översiktsplanen – söka bygglov direkt.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige