Image

NCC och Pitebo bygger högt och går i bräschen för nytt lagkrav

Bygg/Arkitektur NCC bygger Piteås högsta hus om 55 meter åt det kommunala bostadsbolaget Pitebo, och går samtidigt i bräschen för Skatteverkets nya krav om elektronisk personalliggare. Den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2016. Ordern från Pitebo är värd 122 miljoner kronor.
Publicerad den 30 November 2015
NCC bygger Piteås högsta hus åt Pitebo. Bild: NCC
NCC bygger Piteås högsta hus åt Pitebo.

– Vårt projekt är först ut i Sverige med att genomföra det här testet i december. Vi gör det tillsammans med NCC och Skatteverket. Självklart är det viktigt för Pitebo att verka för en sund konkurrens inom branschen och vi deltar gärna i aktiviteter för att skapa förutsättningar för det, säger Maria Sandström, vd på Pitebo.

Beslutet att införa elektroniska närvaroliggare i byggbranschen togs i riksdagen i december 2014. Det nya lagkravet är likt det som sedan 2007 finns i frisör- restaurangbranschen och sedan 2013 i tvätteribranschen. Testet på byggarbetsplatsen i Piteå pågår under hela december.

– Syftet med den nya lagen är att försvåra för oseriösa företag inom byggbranschen, att motverka svartjobb och främja en sundare konkurrens. Hur vi sedan tar del av informationen finns reglerat i vår lagstiftning, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Det nya lagkravet gäller för alla nya projekt som påbörjas efter den 1 januari 2016 eller för redan pågående projekt som kommer att avslutas efter den 30 juni 2016. Byggherren ska anmäla byggarbetsplatsen till Skatteverket och se till att elektronisk personalliggare finns för den som driver arbetsplatsen, om inte byggherren delegerat ansvaret till entreprenören. Skatteverket kommer att göra oannonserade besök för att kontrollera att kravet följs.

– Vi vill trycka på vikten av ärlig och hederlig konkurrens och hoppas på ett lika bra genomslag som inom restaurang- och frisörbranschen. Vi välkomnar oannonserade kontroller för en rättvis bedömning, säger Peter Andersson, projektchef på NCC.
Det 16 våningar höga Stadstornet i kvarteret Ekorren i centrala Piteå får cirka 60 lägenheter om 2 – 5 rum och kök. Den översta våningen ska ha gemensamhetslokaler med relax, bastu, pentry och terrasser i alla vädersträck. De flesta lägenheter får två inglasade balkonger.

I källaren finns ett kallgarage. Markparkeringar med motorvärmare finns utomhus. Byggprocessen går att följa över tid via en webbkamera. Inflyttning kan ske i andra kvartalet 2017.

Affären orderregistreras i tredje kvartalet 2015 i affärsområdet NCC Construction Sweden.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige