Image
NCC planerar 30000 kvadratmeter kontor i Årstaberg.
NCC planerar 30000 kvadratmeter kontor i Årstaberg. Bild: Articon/NCC

NCC föreslås få markanvisning för 30 000 kvadratmeter kontor i Årstaberg

Bygg/Arkitektur Stockholms stad föreslår att ge NCC en direktmarkanvisning för utveckling av cirka 30 000 kvadratmeter kontor i Årstaberg, söder om Stockholm.
Publicerad den 15 April 2020

– Det finns en stor efterfrågan på fler moderna kontor i söderort, så förslaget om denna markanvisning fyller en viktig funktion i utbyggnaden av staden. Här vill vi utveckla fler kontorsarbetsplatser och annan service vid ett mycket intressant kommunikationsläge med pendeltåg, tvärbana, framtida tunnelbana och Essingeleden runt hörnet, säger Andreas Lindelöf, regionchef Stockholm på NCC Property Development.

I Årstaberg finns idag en pendeltågsstation med omkring 8 500 påstigande per dag, busstrafik samt en av Tvärbanans mest trafikerade hållplatser. Senare i år påbörjas, enligt regionens och stadens överenskommelse, också utbyggnaden av tunnelbanans röda linje mellan Fridhemsplan och Älvsjö, där Årstaberg blir en av sex stationer.

Det finns fler intressanta planer för närområdet. Bland annat att med kollektivtrafik och nya vägförbindelser bättre knyta ihop de olika delarna av Årsta med främst Västberga och Midsommarkransen – en utvecklingsfråga där NCC har varit en drivande aktör och ett naturligt bollplank för Stockholms stad.
Det närliggande Årstafältet utvecklas och kommer fram till 2032 att få cirka 6 000 nya bostäder. Det så kallade Årstastråket, mellan Årstafältet och Gullmarsplan, kommer att tillföra ytterligare ungefär 3 000 nya bostäder fram till 2029.

– Vi har jobbat med den här projektidén i flera år och ansökte om markanvisning i mars 2018. Förutsatt att detaljplanen vinner laga kraft hoppas vi kunna påbörja projektet runt 2025–2026, vilket skulle möjliggöra inflyttning lagom till att den nya tunnelbanestationen öppnar, säger Andreas Lindelöf.

Markanvisningsavtalet är villkorat av beslut i Stockholm stads exploateringsnämnd. Exploateringsnämnden sammanträder 23 april.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Tungviktare om popsegmentets tillväxt: "Annars kan vi lägga ner allt"

Bolag Samhällsfastigheter går som tåget och segmentet har stärkts ännu mer under coronakrisen. Under ett webbinarium ordnat av rådgivningsbolaget JLL berättade fyra av de tyngsta vd:arna inom segmentet om sin syn på branschens popsegment nummer ett. Hur resonerar SSB:s Ilija Batljan kring framtiden för social infrastruktur och hur ska Fredrik Brodins snart noterade Offentliga Hus fortsätta vinna andelar?

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY