Image
Bild: Eddie Ekberg

Mipimprofilen: Per Sjöberg

Mipim Per Sjöberg gör sitt nionde Mipim, det första som vd för Cityhold Property. Här ger han sin syn på årets Mipim, om Cityholds planer och marknadsförutsättningarna. - Det kommer att komma ut mycket på Londonmarknaden i år, säger Cityholds vd.
Publicerad den 7 Mars 2012
Per Sjöberg. Foto: Eddie Ekberg. Bild: Eddie Ekberg
Per Sjöberg. Foto: Eddie Ekberg.

Per Sjöberg har varit på Mipim åtta gånger förut, när han arbetade på Sten Mörtstedts CLS Holdings.

Nu är det Första och Andra AP-Fondens bolag för europeiska fastighetsinvesteringar, Cityhold Propertiy, som gäller.

Bolaget har hittills gjort ett förvärv, för 2,4 miljarder kronor i London.
Fastighetssverige träffar Per Sjöberg på tisdagsförmiddagen. Han har redan hunnit med ett par möten.

- Jag har tio, tolv inbokade möten per dag. Ändå har jag bokat av några stycken för att kunna vara lite flexibel och ha lite tid emellan, säger han.

Vilka är dina främsta uppgifter här nere i år?
- Vi är ju en ny aktör, jag anställdes som vd för mindre än ett år sedan, 4 april 2011. Det är viktigt att bygga varumärket, att bli en spelare på marknaden, att bygga ett kontaktnät bland mäklare, banker och institutioner. Vi på Cityhold är aktiva med detta, vi lägger mycket tid på att träffa inte bara mäklarna utan fastighetsägarna. Vi har alltid två, tre möten i veckan för att etablera oss på marknaden, vi sitter inte hemma och väntar på att mäklarna ska ringa. Den här veckan är alla här, då passar vi på att träffa många aktörer.

- Dessutom är det här ett bra tillfälle att träffa hela Cityhold-gänget. Eftersom vi sitter utspridda, i Stockholm, London och Paris, så är det sällan alla kan träffas. I morgon (onsdag) ska vi ha en lunch där vi tackar alla som hjälpte oss med den första affären, det är viktigt att visa uppskattning.

Ni har fortfarande ingen på plats i Tyskland?
- Nej, den platsen är fortfarande vakant. Vi har under tiden ett litet konsultavtal med Catella, som hjälper oss, framför allt med marknadsinfo. Men jag har genomfört ett par intervjuer här nere. Vi ska ha bemanning även i Tyskland även om vi tittar mest i London och en del i Paris.

Cityhold satsar på säkra investeringar, fastigheten i den första affären, på Kingdom Street i London, är fullt uthyrd i tolv år framöver.

- Vi köper stabila inkomster. Yielden i den första affären ligger på sex procent.

När gör ni nästa affär?
- När vi har hittat rätt affär. Det måste vara rätt kriterier för oss och rätt pris. Vi har ingen tidsplan för när vi ska ha investerat så och så mycket. Men jag tror att det konjunkturmässigt kommer att vara intressant att investera, särskilt i London, under 2012 och 2013. Det har varit ett ganska magert utbud och priserna har dragit iväg på det som har funnits ute på marknaden. Men en del stora spelare, som Hammerson och Canam kommer att genomföra stora försäljningar framöver så det kommer att komma möjligheter.

Per Sjöberg kommer inte att springa runt på speciellt många cocktailpartyn på kvällarna i Cannes. Däremot springer han på morgnarna.

- I morse sprang jag 35 minuter utefter strandkanten, det var lite för kort. I morgon kanske det inte blir något men på torsdag ska jag ut igen. Varannan dag får det bli.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Ägarskap med ansvar – arkitektnykomlingen står ut i branschen

Bygg/Arkitektur I arkitektbranschen dominerar manligt ägarskap och Morota Staaf Arkitekters ägarform har därför blivit en fyrbåk som de båda ägarna först inte förutsåg. I det kvinnliga ägarskapet ligger nämligen ett ansvar att visa att det finns möjlighet för kvinnor att inte bara vara en del av, utan också att leda, företag. Fastighetssverige har pratat med duon om deras nystartade kontor och vad som driver dem framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige