Fastsam menar att de små aktörerna stängs ute från nyproduktionen genom att det bara tas fram detaljplaner för projekt med flera hundra lägenheter.
- De fem sex stora byggbolagen tar allt som kommer ut. De är dessutom inte särskilt intresserade av att bygga hyresrätter, utan bygger hellre bostadsrätter som de snabbt säljer, säger Peter Mandel, vd på Mandel Fastigheter, till Dagens Industri.
Tillsammans med Lars Lindén, ägare till Linfast, har han tagit initiativet till föreningen.
Tanken är att man, genom att gå samman i projektgrupper, ska kunna uppvakta kommuner om markområden som annars bara skulle gå till stor byggare som JM, Peab, Skanska och NCC, skriver Dagens Industri.
- På köpet skulle det byggas fler hyresrätter, vilket är enormt efterfrågat. Det finns ju arbetsgivare som inte kan förlägga sin verksamhet till Stockholm då de inte kan lösa bostadsfrågan åt anställda som kommer utifrån, säger Lars Lindén till DI.
Den nystartade föreningen säger sig ha mellan 600 och 1 000 lägenheter på gång redan.
- Vi har redan haft kontakt med tre kommuner som lovar att ställa upp med mark om vi bygger hyresrätter. Vi har finansiell beredskap för att kunna sätta igång med mellan 600 och 1 000 lägenheter redan i morgon, säger Lars Lindén till DI.
Teknik Riksdagen beslutade nyligen om ändringar i kamerabevakningslagen och de nya reglerna började gälla den 1 april. Förändringarna påverkar både offentliga och privata aktörer – men hur påverkar detta fastighetsägarna mer konkret? En av de största är Castellum och Anna-Karin Nyman, kommunikations- och marknadschef, berättar vad hon tror att den nya lagen kommer att innebär för bolaget.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.