Image

Miljardköper av storebror

Transaktioner Fabege köper Catenas projektfastigheter i Haga Norra – en miljardaffär mellan vd-bröderna Hermelin. - Det känns inte så konstigt att förhandla med Gustaf. Det är nog mest folk runt omkring som tycker att det borde kännas speciellt, säger Fabeges vd Christian Hermelin till Fastighetssverige.
Publicerad den 29 Maj 2015
Christian Hermelin. Bild: Fabege
Christian Hermelin.

Projektfastigheterna Stora Frösunda 2 och Haglund 2:2 – Haga Norra – har varit ett udda inslag i Catenas portfölj sedan det nuvarande bolaget bildades.

Nu säljer Catena fastigheterna till Fabege – det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 1 450 miljoner kronor.

Försäljningen tillför Catena ett initialt positivt resultat före skatt om cirka 100 miljoner kronor efter transaktionskostnader.

- Detaljplanen för området Haga Norra är fastställd och projektet går nu in i en genomförandefas som Fabege är en bättre part att slutföra. Affären frigör knappa en miljard i likviditet som framgent kan användas för investeringar i Catenas kärnverksamhet som är logistikfastigheter, säger vd Gustaf Hermelin, storebror till Fabege-Christian.

Fastigheterna omfattar 225 000 kvadratmeter byggrätt, varav 90 000 kvadratmeter utgörs av bostäder. I dag är fastigheten bebyggd med en bilanläggning för Bilia.

- Fastigheten gränsar till vårt utvecklingsområde i Arenastaden så det är naturligt att vi vill fortsätta utveckla området, säger Fabeges vd Christian Hermelin.

Detaljplanen är klar, när kan ni börja bygga?
- Det beror på när vi blir klara med en långsiktig lösning för Bilia. Det är en dialog Catena har fört som vi ärver.

Hur tänker du kring bostadsbyggrätterna?
- Vi har inga ambitioner att bygga bostäder. Däremot finns det ett stort behov av bostäder för att göra detta till en attraktiv stadsdel så det är troligt att vi säljer dem till en annan exploatör.

Hur var det att förhandla med din bror om en sådan här affär?
- Det är väl inte svårare än vid andra förhandlingar, skrattar Christian Hermelin.
- Nej, det känns inte speciellt konstigt. Vi är affärsmässiga och är alltid ute efter att göra affärer som är win-win för båda parter. Det är nog mer folk utifrån som tycker att det borde kännas speciellt att göra affärer med sin bror.

Det här känns som en väldigt logisk affär som ni har pratat om vid familjemiddagarna i flera år?
- Ja. Det har handlat om att hitta ett rättvist marknadsmässigt pris och ett bra tillfälle för att göra affären.

Eftersom Fabege är en av Catenas största ägare - äger cirka tio procent - är affären villkorad av ett beslut på en extrastämma i Catena.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Skanska ruvar på nya bostäder och kontor i Västra Hamnen

Bygg/Arkitektur Bolaget vill riva delar av den befintliga bebyggelsen på platsen och utveckla kvarteret med bland annat ny bostads- och kontorsbebyggelse. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige