Image
Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen.
Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen. Bild: TMRW/Serneke/MKB

Miljardaffären med Serneke och Framtiden får revisionskritik

Juridik Stadsrevisionens årliga granskning av Förvaltnings AB Framtiden är klar. När det kommer till affären som rör Karlastaden bedömer revisorerna att ärendet har beretts och hanterats på ett bristande sätt.
Publicerad den 29 Januari 2025

För ett år sedan meddelades att Göteborgs kommuns bostadskoncern AB Framtiden köpte 151 000 kvadratmeter byggrätter i Karlastaden för en miljard kronor från fastighetsbolaget Balder och byggkoncernen Serneke. Affären som omfattade cirka 2 000 bostäder och skedde under strikt sekretess, vilket betyder att kommunfullmäktige inte informerades. Enligt kritiker mot affären fick dessutom säljarna förmånliga villkor från kommunen.

I ett pressmeddelande så skriver nu Göteborgs stad att bolaget inte tillräcklig tydligt tagit hänsyn till ärendets möjliga principiella betydelse och de borde ha hanterat information med affärssekretess på ett försiktigare sätt. Nu riktar lekmannarevisorerna i bolaget kritik i form av en erinran mot styrelsen och vd.

När en bolagsstyrelse beslutar i ett ärende ska ledamöterna särskilt uppmärksamma om ärendet är av principiell betydelse, det vill säga om ärendet ska tas vidare till kommunfullmäktige. I Förvaltnings AB Framtidens ägardirektiv listas flera olika tillfällen när detta ska ske.
– Ärendet som rör Karlastaden passar in på flera av dessa tillfällen men bolaget bedömer att affären inte är av principiell betydelse. Eftersom underlaget brister kan vi dock inte avgöra om beslutet har tagits på rätt grunder, säger Jonas Ransgård, lekmannarevisor i Förvaltnings AB Framtiden.

Det finns inga krav på att informera moderbolaget om ett bolag bedömer att en fråga inte är av principiell betydelse. Trots detta väljer bolaget att informera ett antal personer om affären, däribland Stadshus vd, lekmannarevisorerna i Förvaltnings AB Framtiden och kommunstyrelsens ordförande, tillika ordförande i Stadshus AB.
– Vi ser särskilt allvarligt på att informationen delades på ett inkonsekvent sätt, vilket medförde att vissa, men inte andra, ledamöter i externa instanser fick information om affären.

Eftersom affären både omgärdades av affärssekretess och insiderlagstiftning borde bolaget hantera informationen med större försiktighet, menar lekmannarevisorerna.
– Sammantaget innebär detta att ärendet har beretts och hanterats på ett informellt sätt som medfört risk för förtroendeskada både för bolaget och för staden.

Med bakgrund av granskningen riktar nu lekmannarevisorerna en erinran mot bolagets styrelse och vd. Från kritiken undantas de ledamöter som inte ingick i styrelsen vid tidpunkten för ärendets beredning.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertexter

Få koll på energioptimeringen – spara miljoner

Presenteras av H2M Fastighetsteknik, en del av CBRE


Stäng värderingsgapet – en förutsättning för AI

Presenteras av Pattern Geographic

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya vd:n: "Diös har inte nått taket – vi ska fortsätta växa"

Bolag Tillväxten står i fokus när David Carlsson talar om vad han vill åstadkomma som ny vd för Diös. Bolaget ska vara både köpare och säljare och många stjärnor verkar stå rätt för den marknad de agerar på. På flera håll ser han att norra Sverige är mindre volatilt än storstäderna och att utmaningarna är färre – men först behöver man hantera en nedgång i uthyrningsgraden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige