Image

Mer marknadsanpassade bostadshyror på väg

Bostäder Bostadens läge får större betydelse för hyran och Hyresgästföreningens inflytande minskar. Det är två av budskapen från regeringens utredare Per-Anders Bergendahl.
Publicerad den 20 December 2012

Han föreslår flera lagändringar som skulle göra bostadshyrorna mer marknadsanpassade. Det svenska systemet skulle då blir mer likt det tyska, där hyrorna skiljer sig mycket mer åt i olika områden och där det inte är bostadsbrist som på många ställen i Sverige.

– Vill man ha en fungerande hyresmarknad, vilket jag uppfattar som nödvändigt, då måste det till förändringar, säger Bergendahl till Ekot.

Hans förslag skulle innebära kraftigt höjda hyror i Stockholms innerstad, men sänkta hyror i avfolkningsbygder. Han nämner också fri hyressättning i nyproduktion.

Sabos vd Kurt Eliasson är inte nöjd med utredningen.

- Vi vill inte ha en tysk hyresreglering i Sverige, det skulle vara ett kraftigt steg tillbaka om en sådan reglering skulle införas, säger Kurt Eliasson.

- Anledningen till att det byggs för lite hyresbostäder beror bland annat på skenande byggpriser. De måste pressas så att vi kan bygga till priser som människor har råd att betala för. Därför jobbar Sabo stenhårt med att i stora ramavtal pressa byggpriserna. Det sätter avtryck både när det gäller möjligheten att nyproducera och att göra det till hyror som folk har råd att betala, säger Kurt Eliasson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige