Han föreslår flera lagändringar som skulle göra bostadshyrorna mer marknadsanpassade. Det svenska systemet skulle då blir mer likt det tyska, där hyrorna skiljer sig mycket mer åt i olika områden och där det inte är bostadsbrist som på många ställen i Sverige.
– Vill man ha en fungerande hyresmarknad, vilket jag uppfattar som nödvändigt, då måste det till förändringar, säger Bergendahl till Ekot.
Hans förslag skulle innebära kraftigt höjda hyror i Stockholms innerstad, men sänkta hyror i avfolkningsbygder. Han nämner också fri hyressättning i nyproduktion.
Sabos vd Kurt Eliasson är inte nöjd med utredningen.
- Vi vill inte ha en tysk hyresreglering i Sverige, det skulle vara ett kraftigt steg tillbaka om en sådan reglering skulle införas, säger Kurt Eliasson.
- Anledningen till att det byggs för lite hyresbostäder beror bland annat på skenande byggpriser. De måste pressas så att vi kan bygga till priser som människor har råd att betala för. Därför jobbar Sabo stenhårt med att i stora ramavtal pressa byggpriserna. Det sätter avtryck både när det gäller möjligheten att nyproducera och att göra det till hyror som folk har råd att betala, säger Kurt Eliasson.
Sverige Uthyrningschef på Croisette, matinfluencer med nära 130 000 följare och författare är tre delar i det som beskriver Jennifer Eriksson. Hon berättar för Fastighetssverige vad hon lärt sig av att bolla de delarna samtidigt, vilka fenomen hon noterar på uthyrningsmarknaden nu och känslorna inför att den andra kokboken nu är på väg mot bokhyllorna. Samt vad hon skulle bjuda på till en person hon imponeras av i branschen och ett recept som hon också delar till Fastighetssveriges läsare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.