Image

Locum anlitar Skanska för Nya Södertälje sjukhus

Bygg/Arkitektur I höst påbörjas den största etappen för byggnationen av Nya Södertälje sjukhus. För denna etapp har Locum AB tecknat avtal med Skanska AB. Kontraktet är värt 968 miljoner kronor.
Publicerad den 5 Augusti 2014

Satsningen på Södertälje sjukhus är en del av landstingets planerade investeringar om 25 miljarder kronor där bland annat Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, S:t Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge ingår.

Etappen på Södertälje sjukhus innefattar en tillbyggnad på 22 000 kvadratmeter som rymmer bland annat akutmottagning, intensivvård och förlossning samt en ombyggnad på 8 000 kvadratmeter för vårdavdelningar.

- Det känns riktigt bra att vi nu går in i det mest omfattande genomförandet för Södertälje sjukhus. I och med dessa investeringar kommer vi att skapa hållbara vårdmiljöer som är i framkant avseende inomhusmiljö, patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger Fredrik Hagel, projektchef på Locum.

Ambitionen är dessutom att klassificera nybyggnationen som Miljöbyggnad Guld som bland annat innebär att lokalerna får en låg energianvändning, en god inomhusmiljö och består av hälsosamma material.

Första etappen av Nya Södertälje sjukhus påbörjades hösten 2013 och under sommaren färdigställs: tillbyggnad vid huvudentrén, paviljonger för evakuering av vårdmottagningar, ny reservkraftsbyggnad, ny sterilcentral samt ny kulvert. Byggstart för nästa etapp är planerad till i augusti och inflyttningen beräknas ske i maj 2018.

Nya Södertälje sjukhus kommer att motsvara högt ställda hållbarhetskrav. Avsikten är att det nya akutsjukhuset ska certifieras enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad, på högsta nivån guld. Miljöbyggnad, som administreras av Sweden Green Building Council, är ett certifieringssystem för nyproducerade och befintliga byggnader med fokus på energi, inomhusmiljö och materialval.

Satsningen på Södertälje sjukhus uppgår till 1,2 miljarder kronor och ingår i Stockholms läns landstings Framtidsplan för hälso- och sjukvården för att möta det kraftigt växande länets vårdbehov.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Domstolen: Domstolsverket gjorde felaktig upphandling med Castellum

Juridik Det var vid upphandlingen inför byggnationen av en ny domstolsbyggnad i Jönköping som Domstolsverket genom att inte konkurrensutsätta samtliga delar av en upphandling har genomfört en otillåten direktupphandling med Castellum. Domstolsverket menar att de kunnat använda sig av hyresundantaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige