- Sammantaget innebär de tre nyheterna vi presenterar att förutsebarheten ökar för exploatörer. Reglerna om vad kommuner får göra blir tydligare och mer enhetliga över landet. Även om det kvarstår utrymme för tolkning är det tre steg i rätt riktning, säger Maria Ingelsson och Jenny Hayden.
Del 1: Exploateringsavtalen lagregleras.
”Ett exploateringsavtal är ett civilrättsligt avtal mellan kommun och exploatör. I avtalet dras riktlinjerna upp för ett kommande utvecklingsprojekt. Exploateringsavtalet avser mark som ägs av exploatören.
Tidigare saknades uttryckliga lagregler om vad exploateringsavtal kunde innehålla. Avtalen skilde sig dessutom ganska mycket åt mellan olika kommuner. Nu blir det tydligare vad som gäller. Ett exploateringsavtal får avse åtagande för en byggherre eller en fastighetsägare att anlägga gator, vägar och andra allmänna platser och anläggningar. Det får även innehålla åtaganden att vidta andra åtgärder, till exempel att avhjälpa markföroreningar. Åtgärderna ska vara nödvändiga för att detaljplanen ska kunna genomföras och måste vidare stå i rimligt förhållande till byggherrens nytta av planen. Avtalet kan också innehålla olika gestaltningskrav, liksom frågor av mer administrativ karaktär. Ett exploateringsavtal får däremot inte innehålla åtagande för en byggherre eller fastighetsägare att helt eller delvis bekosta byggnadsverk för vård, utbildning eller omsorg.
Från och med årsskiftet ska kommuner som avser att ingå exploateringsavtal anta riktlinjer som anger utgångspunkter och mål för sådana avtal. Av riktlinjerna ska framgå exploateringsavtalets huvudsakliga innehåll och vilka konsekvenser avtalet kan ha för detaljplanen. Riktlinjerna är inte juridiskt bindande. En annan nyhet från årsskiftet är att det i planbeskrivningen inför samråd ska framgå om kommunen tänker teckna exploateringsavtal."
I morgon presenteras: Utrymmet för kommunala särkrav regleras”
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.