Image

Lindahl: Tre ändringar som fastighetsbolagen måste känna till

Juridik Vid årsskiftet ändras plan- och bygglagen så att processerna ska bli enklare och effektivare. Under tre dagar – med start i dag – presenterar Maria Ingelsson och Jenny Hayden på Advokatfirman Lindahl tre ändringar. - Det är ändringar som fastighetsbolagen måste känna till – och de tydligare reglerna borde välkomnas av branschen, säger de. I dag: Exploateringsavtalen lagregleras.
Publicerad den 17 November 2014
Jenny Hayden. Bild: Lindahl
Jenny Hayden. Maria Ingelsson Bild: Lindahl
Maria Ingelsson

- Sammantaget innebär de tre nyheterna vi presenterar att förutsebarheten ökar för exploatörer. Reglerna om vad kommuner får göra blir tydligare och mer enhetliga över landet. Även om det kvarstår utrymme för tolkning är det tre steg i rätt riktning, säger Maria Ingelsson och Jenny Hayden.

Del 1: Exploateringsavtalen lagregleras.


”Ett exploateringsavtal är ett civilrättsligt avtal mellan kommun och exploatör. I avtalet dras riktlinjerna upp för ett kommande utvecklingsprojekt. Exploateringsavtalet avser mark som ägs av exploatören.

Tidigare saknades uttryckliga lagregler om vad exploateringsavtal kunde innehålla. Avtalen skilde sig dessutom ganska mycket åt mellan olika kommuner. Nu blir det tydligare vad som gäller. Ett exploateringsavtal får avse åtagande för en byggherre eller en fastighetsägare att anlägga gator, vägar och andra allmänna platser och anläggningar. Det får även innehålla åtaganden att vidta andra åtgärder, till exempel att avhjälpa markföroreningar. Åtgärderna ska vara nödvändiga för att detaljplanen ska kunna genomföras och måste vidare stå i rimligt förhållande till byggherrens nytta av planen. Avtalet kan också innehålla olika gestaltningskrav, liksom frågor av mer administrativ karaktär. Ett exploateringsavtal får däremot inte innehålla åtagande för en byggherre eller fastighetsägare att helt eller delvis bekosta byggnadsverk för vård, utbildning eller omsorg.

Från och med årsskiftet ska kommuner som avser att ingå exploateringsavtal anta riktlinjer som anger utgångspunkter och mål för sådana avtal. Av riktlinjerna ska framgå exploateringsavtalets huvudsakliga innehåll och vilka konsekvenser avtalet kan ha för detaljplanen. Riktlinjerna är inte juridiskt bindande. En annan nyhet från årsskiftet är att det i planbeskrivningen inför samråd ska framgå om kommunen tänker teckna exploateringsavtal."

I morgon presenteras: Utrymmet för kommunala särkrav regleras

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige