Image

Lägsta indexet hittills i undersökning om företagarklimatet

Sverige Det blir allt svårare att framgångsrikt driva fastighetsföretag. Det visar senaste undersökningen Fastighetsföretagarklimatet från Fastighetsägarna GFR. Index för de undersökta kommunerna har aldrig varit lägre sedan mätningarna startade 2006. Bland annat ökar missnöjet med handläggningen av plan- och byggfrågor.
Publicerad den 15 Januari 2013
Rudolf Antoni. Bild: Fastighetsägarna
Rudolf Antoni.

Fastighetsägarna har i sju år i följd låtit Demoskop mäta hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 20 kommuner. Undersökningen granskar hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider. Sammanlagt har 1100 företag medverkat i undersökningen.

I årets undersökning blir det tydligt att förtroendet för regeringens politik återigen har sjunkit.

- Men det ligger ett par förslag på regeringens bord som går i rätt riktning för branschen. Vi vill att regeringen nu visar handlingskraft och driver igenom de här förslagen, säger Rudolf Antoni, utredare på Fastighetsägarna.

- Det är viktigt att det skapas förutsättningar för fastighetsföretagen att utvecklas, både på central och lokal nivå. Undersökningen visar att allt färre är nöjda med hur hanteringen av plan- och byggfrågor sköts i kommunen. I de flesta kommuner har trenden varit stadigt nedåtgående sedan 2007. Även kommunernas handläggningstider får kritik, säger Antoni.

- Ett stort problem är att det tar för lång tid att få börja bygga. För att lösa bostadsbristen måste det gå fortare att komma igång. Varje byggprojekt som drar ut på tiden innebär missade arbetstillfällen och möjligheter för enskilda individer att kunna flytta. Självklart är det också kostsamt för fastighetsföretagen. Detta hämmar hela samhällsutvecklingen, säger Rudolf Antoni.

Ett positivt trendbrott som framgår i undersökningen är att konkurrensen mellan privata och kommunala bolag har blivit bättre. Den första januari 2011 trädde en ny lag i kraft som innebär att alla fastighetsföretag, oavsett om de är privata eller kommunala, ska verka på samma villkor. Trendbrottet beror sannolikt på att de kommunala bolagen nu agerar mer affärsmässigt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige