Image
En kvartett med fastighetsbolag har kommit överens med Hyresgästföreningen i Malmö om hyrorna för 2024.
En kvartett med fastighetsbolag har kommit överens med Hyresgästföreningen i Malmö om hyrorna för 2024. Bild: Fastighetsägarna

Kvartett med fastighetsbolag överens med Hyresgästföreningen i Malmö

Bolag Heimstaden, Trianon, Willhem och Victoriahem har nått en överenskommelse med Hyresgästföreningen i Malmö om detaljerna i 2024-års generella hyresförhandling, det framgår av flera separata pressmeddelanden.
Publicerad den 10 Oktober 2023

Den nya överenskommelsen innebär bland annat att hyresgäster som accepterade en hyreshöjning på 1,75 procent i juli 2023 kommer få en lägre och jämnare uppjustering i 2024. Det är något bolagen efterfrågat.

Parterna har även kommit överens om att den generella hyresjusteringen för år 2024 ska gälla året ut.

– Vi välkomnar överenskommelsen med Hyresgästföreningen, som är i enlighet med vårt ursprungliga förslag. Det är bara synd att inte fler hyresgäster tagit del av den, för vi hade helst sett att alla sluppit den kraftiga generella hyresjustering som troligtvis väntar den 1 januari 2024, säger Patrik Hall, strategisk rådgivare och tidigare vd för Heimstaden Bostad.

– Det blev som vi ville, överenskommelsen med Hyresgästföreningen är i enlighet med vårt ursprungliga förslag. Den här lösningen som innebär en lägre och jämnare hyresjustering gynnar både hyresgäster och fastighetsägare, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

– Vi har äntligen nått en överenskommelse med Hyresgästföreningen och är glada att vi nu kan lämna detta bakom oss. Bolagen var tydliga i förhandlingarna att vi, med tanke på den kraftiga inflationen och de höga kostnadsökningarna, såg en fördel för både fastighetsägare och hyresgäster att dela upp 2024-års hyresjustering på tre tillfällen, med start den 1 juli 2023. Detta blir nu verklighet för de som accepterat vårt förslag, med lägre höjning vid årsskiftet samt ekonomisk kompensation för del av 2024. Vi hade gärna sett att alla våra hyresgäster hade tagit del av detta och därmed sluppit den kraftiga generella hyresjustering som sannolikt väntar den 1 januari 2024, säger Per Ekelund, CEO på Victoriahem.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Willhem på Branschguiden

Willhem är ett bostadsbolag med starkt fokus på hög kundservice och trygghet i boendemiljön. Våra fastigheter finns på utvalda tillväxtorter i Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Med Första AP-fonden som ägare utvecklar vi ett långsiktigt och ansvarsfullt bostadsbolag.

Läs mer om Willhem på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Tillsvidare jobbar vi med nyckeltalen"

Bolag Det är ett hårt jobbande Trianon som arbetat för att förbättra kostnadskontrollen, öka hyresintäkterna och sänka nettoskulden. Nyckeltalen har stått i fokus och kommer göra så även framöver – iallafall till hösten. Bolaget gör vad de säger att de ska göra konstaterar vd Olof Andersson.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige