Image
Här ska nya Brobyholm utvecklas.
Här ska nya Brobyholm utvecklas. Bild: Vernum

Kvartett bygger ny stadsdel i Strängnäs

Bygg/Arkitektur Vernum, S. Property Group (en del av Serendipity), Aros och Obos, ska utveckla det klimatsmarta och moderna samhället Brobyholm i Åkers Styckebruk, Strängnäs.
Publicerad den 17 Januari 2022

Brobyholm ligger i Strängnäs kommun och kommer att omfatta cirka 500 bostäder, förskola, skola, fritidsverksamhet och centrum. Visionen är att skapa ett miljömedvetet samhälle där man kan leva i samklang med naturen med låga klimatavtryck och genomgående smarta lösningar som underlättar och bjuder in till en hållbar livsstil.

– Vi tycker att det är roligt att få vara del av utvecklingen av Brobyholm eftersom vi brinner för att skapa bostadsområden som är genomtänkta, attraktiva och med ett stort fokus på hållbarhet. Vi bygger med branschens lägsta klimatavtryck och våra hållbara trähus är perfekta för områdets profil, säger Vernums vd Fredrik Lindberg.

Transaktionschef Rolf Alexander ser också stora fördelar med Brobyholms geografiska läge:
– Åkers Styckebruk är en expansiv del av Strängnäs kommun och närheten till naturen och det lugna småstadslivet i kombination med goda pendlingsmöjligheter till Stockholm, Eskilstuna och Strängnäs ger förutsättningar för att skapa ett attraktivt boendekoncept.

I Brobyholm avser Vernum att skapa flerbostadshus i trä i en skala som gör att de smälter in i övrig bebyggelse och med omliggande natur. Tanken är att skapa harmoniska hem för dem som vill bo hållbart och ekosmart utan att ge avkall på funktion och form.

I och med affären meddelar S. Property Group att de startar upp ett tredje verksamhetsområde som kommer att fokusera på stadsutveckling. Det kommer ske i ett eget dotterbolag som läggs bredvid de andra två verksamheterna Botello och Samfastigheter som är några av utvecklarna i Brobyholm.

– Vi är otroligt stolta att få utveckla en helt ny stadsdel. Det ligger hårt arbete och en stark övertygelse om att vi tillsammans med ledande aktörer på marknaden kan bygga framtidens samhällen. Vi hoppas inspirera fler nybyggare att våga, säger Keyvan Houshmand, Founding Partner av S. Property Group.

Affären är unik i och med att S. Property Group är en relativt ny spelare på marknaden som lyckats hitta nya innovativa sätt att utveckla fastigheter och skapa förtroende på fastighetsmarknaden.

– Vi har sett hur S. Property Group lanserat framgångsrika bolag och utfört projekt snabbare och mer effektivt än andra i flera år nu. Det är tryggt att jobba med ett team som både har rutin och möjlighet att tänka i nya banor. Det är precis vad vår bransch behöver, säger Peter Servin vd för Åkers Krutbruk Fastigheter AB, som sålt fastigheten till S. Property Group.

Åkers Krutbruk Fastigheter AB, som köpte hela området om 220 hektar 2017, inledde arbetet med detaljplanen 2018 i nära samverkan med Strängnäs kommun. Tillsammans med S. Property Group och kommunen har man nu ett gemensamt ansvar för att utveckla en framtidsstad och driva implementeringen av bostäder, centrumfunktioner och social infrastruktur. Därtill drivs för nuvarande också en ny detaljplan, i syfte att kunna utveckla områdets företagspark med ett 50-tal olika småföretag och på sikt tillföra flera hundra nya arbetsplatser.

– Vi är otroligt glada över att samarbeta med dessa aktörer och ser fram emot att bygga Brobyholm som en hållbar och attraktiv livsmiljö för både boende och företag, avslutar Jacob Högfeldt, kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs.

Rådgivare i affären har varit TM Partners och Outpoint för S. Property Group AB samt Svefa och AG Advokat för Åkers Krutbruk Fastigheter AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Aros Bostad på Branschguiden

Aros Bostad är ett partnerägt fastighetsutvecklingsbolag med fokus på utveckling av moderna, funktionella och hållbara bostäder i attraktiva geografiska lägen, med materialval och gestaltning som står sig över tid. Bolaget förvärvar, utvecklar och/eller konverterar kommersiella fastigheter och mark till byggrätter eller färdiga bostäder. Genom att agera långsiktigt, med ansvar för hela värdekedjan, skapas en trygg bostadsaffär för kunderna och en stabil avkastning åt investerarna.

Huvudinvesterare är företrädesvis institutionellt kapital från Första AP-fonden, finlä...

Läs mer om Aros Bostad på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Södra Änggården förvandlas från industriområde till bostadsområde

Bygg/Arkitektur Södra Änggården är en ny, stor stadsdel i Göteborg som utvecklas just nu. Sex olika byggaktörer är involverade i projektet, ett projekt som hålls ihop av Development Partner. För vd Marcus Jonsson, som varit involverad sedan 2017, har det varit en resa genom pandemi, lågkonjunktur och byggkris.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige