Image

Kungsleden säljer resterande andel av NMG

Transaktioner Kungsleden säljer sin resterande andel av Nordic Modular Group, motsvarande 34,5 procent av aktierna i bolaget, till Inter Ikea Investments till ett pris som motsvarar en värdering av hela bolaget om 1,45 miljarder kronor.
Publicerad den 2 December 2015
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

Genom transaktionen frigör Kungsleden netto cirka 330 miljoner kr i likviditet.

Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden:

– I dag tar Kungsleden ytterligare ett viktigt steg i renodlingen av sin affärsstrategi att äga, förvalta och utveckla kommersiella fastigheter i Sveriges tillväxtregioner. Vi säljer nu resterande andel av vårt aktieinnehav i Nordic Modular Group (NMG) till Inter Ikea Investments AB som för ungefär ett år sedan köpte 65 procent av NMG av Kungsleden.

– Sedan Kungsledens nya strategi presenterades för snart tre år sedan har vårt uttalade intention varit att sälja hela NMG, eftersom dess verksamhet är skild från koncernens kärnaffär.

– Ett första steg tog vi i fjol när huvuddelen av NMG såldes. Under det gångna året har NMG fortsatt att utvecklas väl. Inter IKEA Investments har nu erbjudit sig att köpa resterande aktier och vi har accepterat. NMG:s goda utveckling kommer till uttryck i att det pris vi nu erhåller för resterande aktier baseras på ett företagsvärde, eller Enterprise Value, om 1, 45 miljarder kronor, det vill säga 150 miljoner kronor högre än för ett år sedan.

– Vi är mycket nöjda med den affär vi i dag gör med Inter Ikea Investments. Kungsleden frigör omkring 330 miljoner kr i likviditet som ökar vår finansiella flexibilitet. Uttryckt som förvärvskapacitet gör den frigjorda likviditeten det möjligt att med 60 procents belåning köpa fastigheter för drygt 850 miljoner kronor i enlighet med vår nya strategi.

Henrik Jonsson, vd på Inter Ikea Investments:
– Nordic Modular Group har under året utvecklats positivt och stärkt positionen som ett ledande bolag på marknaden för flyttbara modulbyggnader. Vi ser stor potential i att utveckla bolaget mot fortsatt tillväxt och god lönsamhet.


Försäljningens struktur och finansiella effekter:

Kungsleden säljer sin 34,5 procentiga andel i ägarbolaget Nordic Modular Group Holding AB. Köpeskillingen för aktierna utgör 145 miljoner kr. Kungsledens engagemang i ägarbolaget har, förutom aktierna, bestått av ett räntebärande aktieägarlån som nu också överlåts inklusive ränta till ett belopp av 185 miljoner kr. Försäljningen av aktieinnehavet ger upphov till en realisationsvinst på preliminärt 23 miljoner kr efter det att det ursprungliga anskaffningsvärdet ökats med Kungsledens andel av det löpande resultatet i NMG under året.

Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och beräknas kunna slutföras senast den 31 januari 2016.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige