Den totala köpeskillingen är 3 320 miljoner kronor, fördelat på priset för aktierna på 1 820 miljoner kronor och återbetalning av aktieägarlån på 1 500 miljoner kronor.
Priset på aktierna överstiger Kungsledens bokförda värde på aktieinnehavet med cirka 650 miljoner kronor inklusive transaktionskostnader. Totalt ökar det egna kapitalet med cirka 850 miljoner kronor efter bland annat en skatteeffekt om cirka 200 miljoner kronor. Försäljningen påverkar det utdelningsgrundande resultatet för 2012 med cirka 1 500 miljoner kronor.
Affären är en del i implementeringen av Kungsledens nya strategi. Försäljningen är ett led i fokuseringen av affärsverksamheten mot helägda fastigheter i tillväxtregioner i Sverige.
I och med affären ökar Kungsledens finansiella flexibilitet. Kungsleden kommer att i samband med en kapitalmarknadsdag i början av nästa år närmare beskriva hur frigjort kapital ska investeras inom ramen för den nya strategin.
Frånträde är beräknat till den 15 februari 2013. Kungsleden kommer att kunna tillgodoräkna sig sin andel av förvaltningsresultatet i Hemsö fram till dess.
Sedan 2009 har Kungsleden och Tredje AP-fonden ägt Hemsö gemensamt, nu blir alltså AP 3 ensam ägare.
- Jag är mycket nöjd över att vi nu sålt vår andel i Hemsö och gjort en bra affär. Uppbyggnaden och utvecklingen av samhällsfastigheter har varit gynnsam för Kungsleden och jag är glad över de värden som skapats för aktieägarna. Tredje AP-fonden är en bra och stark ägare till det här beståndet. Kungsleden kommer fortsätta att utvecklas enligt vår nya strategi och jag ser goda möjligheter i dagens marknad, säger Kungsledens vd Thomas Erséus.
Aktieaffären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och fastighetsaffären av sedvanliga tillträdesvillkor och affärerna beräknas kunna slutföras under det första kvartalet 2013.
Pangea Property Partners och Mannheimer Swartling Advokatbyrå har varit rådgivare.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.