Juryns motivering var att Kungsleden har en stark strategi, med tydliga mål på både kort och lång sikt, som bevisar att företaget har en genuin ambition inom mångfald och inkludering – med syfte att bättre återspegla det svenska samhället i organisationen. Kungsleden fick också beröm för sitt sätt att framgångsrikt förverkliga sin vision – att skapa attraktiva och hållbara platser där människor inspireras.
Priset tillkännagavs vid EPRA:s årliga ESG-toppmöte i London i onsdags. Diversity & Inclusion Award är ett nyinstiftat pris som lanseras av EPRA i samarbete med fastighetsbolaget JLL. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel bland börsnoterade fastighetsbolag i Europa.
– Jag är mycket stolt över den här utmärkelsen och välkomnar verkligen att dessa aspekter av affärslivet lyfts fram. Det finns flera studier som visar att företag med mångfald bland medarbetarna är mer lönsamma och vårt mål är att organisationen ska kunna spegla diversiteten i det svenska samhället, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden, och dessutom juryledamot i Fastighetssveriges utmärkelse Årets Unga Fastighetskvinna.
Kungsleden är ett jämställt företag med 52 procent kvinnor och 48 procent män bland de anställda. Koncernledningen består av 66 procent kvinnor och 34 procent män och i styrelsen är 66 procent kvinnor och 34 procent män.
9 procent av Kungsledens anställda har utländsk bakgrund, medan siffran för det svenska samhället i stort är 24 procent. Kungsledens mål till 2025 är därför att öka andelen anställda med utländsk bakgrund till 15–20 procent.
Kungsleden är också ett av få börsnoterade företag i Sverige med en kvinnlig vd (endast 9 procent av de börsnoterade företagen i Sverige leds av en kvinna). Därtill har företagets vd Biljana Pehrsson utländsk bakgrund.
Några exempel på mångfalds- och inkluderingsinitiativ inom Kungsleden är samarbetet med Jobbsprånget (ett initiativ som syftar till att påskynda integrationen av nya medborgare i Sverige), företagets sponsring av Fryshuset sedan 2010, löpande interna utbildningar och workshops (70 procent av de anställda har deltagit i en workshop om mångfald och inkludering) och ett grundligt arbete med implementeringen av bolagets uppförandekod (både internt och med leverantörer).
Kungsledens arbete med mångfald och integration uppmärksammades redan 2016 när företaget utsågs till börsens mest jämställda bolag av stiftelsen Allbright. Motiveringen var då att Kungsleden var det mest jämställda företaget av alla 300 börsnoterade företag i Sverige.
– Kungsledens ambition är att vara ett mänskligt företag i allt vi gör – vi är människor som skapar hållbara och inspirerande platser för andra människor. Denna utmärkelse stärker oss i vår ambition, säger Biljana Pehrsson.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Bygg/Arkitektur Titania köper fastigheten Byggmästaren 2 i Solna från Parkgates konkursbo. Köpeskillingen är 150 miljoner kronor. Tillträdet är planerat till 31 januari 2025. Att en ny ägare tar över från Oscar Engelberts bolag Parkgate tycks vara på tiden, om man frågar Martin Eliasson (S), byggnadsnämndens ordförande i Solna stad, då fastigheten har stått övergiven i fem år och som blivit en farlig plats i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.