Image
Biljana Pehrsson.
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden

Kungsleden får europeiskt pris för mångfaldssatsning

Bolag Kungsleden tilldelas EPRA Diversity & Inclusion 2019 för sin satsning på mångfald och inkludering på alla nivåer i företaget.
Publicerad den 5 December 2019

Juryns motivering var att Kungsleden har en stark strategi, med tydliga mål på både kort och lång sikt, som bevisar att företaget har en genuin ambition inom mångfald och inkludering – med syfte att bättre återspegla det svenska samhället i organisationen. Kungsleden fick också beröm för sitt sätt att framgångsrikt förverkliga sin vision – att skapa attraktiva och hållbara platser där människor inspireras.
Priset tillkännagavs vid EPRA:s årliga ESG-toppmöte i London i onsdags. Diversity & Inclusion Award är ett nyinstiftat pris som lanseras av EPRA i samarbete med fastighetsbolaget JLL. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel bland börsnoterade fastighetsbolag i Europa.

– Jag är mycket stolt över den här utmärkelsen och välkomnar verkligen att dessa aspekter av affärslivet lyfts fram. Det finns flera studier som visar att företag med mångfald bland medarbetarna är mer lönsamma och vårt mål är att organisationen ska kunna spegla diversiteten i det svenska samhället, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden, och dessutom juryledamot i Fastighetssveriges utmärkelse Årets Unga Fastighetskvinna.

Kungsleden är ett jämställt företag med 52 procent kvinnor och 48 procent män bland de anställda. Koncernledningen består av 66 procent kvinnor och 34 procent män och i styrelsen är 66 procent kvinnor och 34 procent män.

9 procent av Kungsledens anställda har utländsk bakgrund, medan siffran för det svenska samhället i stort är 24 procent. Kungsledens mål till 2025 är därför att öka andelen anställda med utländsk bakgrund till 15–20 procent.

Kungsleden är också ett av få börsnoterade företag i Sverige med en kvinnlig vd (endast 9 procent av de börsnoterade företagen i Sverige leds av en kvinna). Därtill har företagets vd Biljana Pehrsson utländsk bakgrund.

Några exempel på mångfalds- och inkluderingsinitiativ inom Kungsleden är samarbetet med Jobbsprånget (ett initiativ som syftar till att påskynda integrationen av nya medborgare i Sverige), företagets sponsring av Fryshuset sedan 2010, löpande interna utbildningar och workshops (70 procent av de anställda har deltagit i en workshop om mångfald och inkludering) och ett grundligt arbete med implementeringen av bolagets uppförandekod (både internt och med leverantörer).

Kungsledens arbete med mångfald och integration uppmärksammades redan 2016 när företaget utsågs till börsens mest jämställda bolag av stiftelsen Allbright. Motiveringen var då att Kungsleden var det mest jämställda företaget av alla 300 börsnoterade företag i Sverige.

– Kungsledens ambition är att vara ett mänskligt företag i allt vi gör – vi är människor som skapar hållbara och inspirerande platser för andra människor. Denna utmärkelse stärker oss i vår ambition, säger Biljana Pehrsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige