Image

Kungsleden: Bästa bruttot hittills

Bolag Kungsledens bruttoresultat för tredje kvartalet på 548 miljoner kronor är Kungsledens högsta kvartalsresultat någonsin. Samtidigt tyngs rapporten av negativa värdeförändringar i de finansiella instrumenten. Resultatet efter skatt landar på -173 miljoner kronor (180).
Publicerad den 26 Oktober 2011

Det höga bruttoresultatet är en följd av en större fastighetsportfölj. Per den 30 september hade Kungsleden köpt 49 fastigheter för knappt 4,5 miljarder kronor till en beräknad direktavkastning om 9,5 procent.

Kassaflödet från rörelsen uppgick till 254 miljoner kronor (114).

Det utdelningsgrundande resultat för kvartalet uppgick till 239 miljoner kronor (160).

För niomånadersperioden landade bruttoresultatet på 1 386 miljoner kronor (1 160).

Resultatet före skatt uppgick till 455 miljoner kronor (405). Resultatet efter skatt uppgick till 335 miljoner kronor (317).

Det utdelningsgrundande resultatet för tredje kvartalet uppgick till 239 miljoner kronor och till 462 miljoner kronor för perioden januari till september.

Prognosen för det utdelningsgrundande resultatet 2011 om 650 miljoner kronor kvarstår.

- Trots skuldoron i omvärlden så är förutsättningarna i Sverige goda med en relativt stark inhemsk konjunktur. Baserat på erfarenheter från tidigare konjunkturnedgångar vet vi att Kungsleden, genom sin segmentsspridning mellan olika fastighetstyper och hyresgäststruktur med kommersiella och publika hyresgäster, har en god motståndskraft även om konjunkturläget skulle försämras. Även om vi inte nu ser några risker följer vi utvecklingen noga, skriver vd Thomas Erséus i rapporten.

- Fastighetsbranschen är sencyklisk och vi såg något sjunkande vakanser under kvartalet. Vårt arbete med de fåtal fastigheter där våra vakanser är koncentrerade gav också utdelning. Bland annat tecknades ett treårigt hyreskontrakt med Hemmamässan på 15 000 kvadratmeter i Slagsta Strand söder om Stockholm.

- Efter kvartalets utgång har den exekutiva auktionen av Kefrens fastigheter fått stor uppmärksamhet. Det stora intresset vittnar om en likvid marknad trots skuldoron med bredd och djup i köparledet, många lokala aktörer och bra priser. Det visar också att tillgångsslaget fastigheter är ett attraktivt investeringsalternativ i en lågräntemiljö.

- Generellt ser vi ett fortsatt ökat intresse för publika fastigheter, vilket förstås är positivt med något stigande priser under året som följd. Kungsleden kommer fortsatt att vara aktivt i transaktionsmarknaden även om oron på den finansiella marknaden påverkar vilka affärer som görs.

- Det kärva kreditmarknadsklimatet består, särskilt för nyupplåning. Nya regelverk och oro på finansmarknaden skapar osäkerhet bland banker vad gäller krav på kapital och egen upplåningskostnad vilket påverkar låntagare negativt. Vi kommer precis som tidigare fortsätta att undersöka alternativa finansieringsformer som komplement till bankfinansiering.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige