Image

Kraftsamling för energibesparing i bostadsföretag

POLITIK I dag träffas företrädarna för drygt 80 kommunala bostadsföretag i Malmö för att enas om ett gemensamt åtagande om energibesparing. På konferensen ska deltagarna komma överens om hur mycket energianvändningen ska minska från idag till år 2016.
Publicerad den 6 Februari 2008

Energianvändningen i Sverige ökar varje år. Bostadssektorn står för en betydande del av denna. SABO har därför tagit fram ett förslag till ett gemensamt åtagande för energibesparing och energieffektivisering i bostadsföretag. Detta kommer att presenteras på konferensen SABO:s energiutmaning som äger rum på Konserthuset i Malmö 6-7 februari.

80 företag kommer att finnas representerade på konferensen. Sammanlagt äger dessa företag nästan 400000 lägenheter och energianvändningen i dessa fastigheter utgör cirka fyra procent av hela bostadssektorns energibehov.

Många av de kommunala bostadsföretagen har arbetat länge med att energieffektivisera. Den samlade erfarenheten visar att det finns många sätt att arbeta på. Några satsar på investeringar i klimatskalet som isolering av tak och fasad, andra på att optimera driften av fastigheten och dess installationer medan vissa involverar sina hyresgäster med individuell mätning och debitering av värme och varmvatten.

Det gemensamma åtagande som ska antas på konferensen kallas Skåneinitiativet och är ett slags Kyoto-protokoll för bostadsbranschen i Sverige. De bostadsföretag som ansluter sig till initiativet åtar sig att rapportera in sin energiförbrukning en gång per år. Sen följs detta upp varje år fram till år 2016 då målet om en avsevärd minskning av energianvändningen ska vara uppnått. Hur många procents minskning det ska handla om kommer att röstas fram på konferensen den 7 februari i Malmö.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige