Image

Konkurrensverket anmäler Akademiska Hus igen

Juridik Konkurrensverket kräver att Akademiska Hus ska betala tre miljoner kronor för att ha upphandlat en byggentreprenad i Umeå utan att följa upphandlingsreglerna.
Publicerad den 12 September 2012

Konkurrensverket driver också en liknande tvist mot Akademiska Hus, gällande veterinär- och husdjurscentrum i Ultuna.

Den här gången handlar det om en på- och tillbyggnad av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vid Campus Umeå. Byggentreprenaden har ett värde på drygt 39 miljoner kronor.

Ingen konkurrensutsättning med annonsering enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, gjordes innan kontrakt skrevs med leverantören så är det, enligt Konkurrensverket, fråga om en otillåten direktupphandling.

– Vi ser allvarligt på otillåtna upphandlingar som görs utan att alla potentiella leverantörer får möjlighet att lägga anbud. Utan en verklig konkurrensutsättning finns inga garantier för att det är den bästa och mest fördelaktiga affären som görs, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Nu vänder sig Konkurrensverket till Förvaltningsrätten i Umeå och kräver att domstolen dömer Akademiska Hus Norr AB att betala böter (upphandlingsskadeavgift) på tre miljoner kronor för den otillåtna direktupphandlingen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Lågkonjunktur skulle kunna stärka oss"

Bolag Efter en period av stark tillväxt renodlar John Mattson sin fastighetsportfölj för att stärka bolaget ytterligare inför framtiden. För Fastighetssverige berättar vd:n Per Nilsson om hur man parerat de ekonomiska utmaningarna under årets första halva, hur fokus ser ut för resten av året och varför en eventuell lågkonjunktur 2023 faktiskt skulle kunna stärka bolaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige