Image
Bild: Istock

Kommun köper av SBB

Transaktioner När Fagersta kommun sommaren 2021 flyttade in i gamla Brukskontoret samt Norra Station, var det som hyresgäster till fastighetsbolaget Offentliga hus. Nu, två och ett halvt år senare, köper kommunen fastigheterna av nuvarande ägarna SBB genom ett bolagsförvärv. Fastigheternas marknadsvärde uppgår till 105 miljoner kronor.
Publicerad den 8 November 2023

Samtidigt upphör det indexreglerade hyresavtalet på 25 år som tecknades år 2021.

Kommunstyrelsens ordförande Åsa-Märta Sjöström (S) kommenterar köpet;
– SBB säljer för närvarande en del av sina fastigheter och vi ser det här som en bra möjlighet att säkra kommunens ekonomi framöver. I det läget vi befinner oss idag ser vi att det på sikt är mer fördelaktigt att äga än att hyra fastigheterna. Båda innehåller nyrenoverade och ändamålsenliga kontorslokaler i byggnader som utgör viktiga delar av Fagerstas historia.

Byggnaderna omfattar totalt cirka 5 200 kvadratmeter yta. Totalt finns det cirka 120 arbetsplatser i nya kommunhuset och 26 i norra station.

Ägarskiftet beräknas ske sista november. Under processen har Svefa bistått Fagersta kommun som rådgivare.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Svefa på Branschguiden

Oavsett om din verksamhet finns inom det privata eller offentliga, på bebyggda, obebyggda fastigheter kan vi med marknadens bredaste spetskompetens göra den mer framgångsrik. Vår rådgivning utgår från en helhetssyn på din verksamhet och följer en tydlig process. Det gör att vi kan sätta varje uppdrag i ett sammanhang och engagera kompetenser som tillsammans gör helheten mer värd än dess delar.

Som en av Sveriges största fastighetskonsulter har vi valt att finnas på 18 orter i Sverige eftersom vi vet att de bästa lösningarna skapas nära kunden. Vårt löfte "Kompetens som ...

Läs mer om Svefa på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson adderar nytt uppdrag: "Perfekt upplägg"

Karriär P-G Persson landar ett nytt fint uppdrag när han kliver in i Brixlys Advisory Board. För Fastighetssverige berättar den tidigare Platzer-vd:n om uppdraget, om sitt liv som styrelseproffs och om framtidsplanerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige