Image

Klart: Ny plats för Tellus Towers

Bygg/Arkitektur För ett knappt år sedan satte Försvarsmakten stopp för den tänkta placeringen av Tellus Tower. Nu är Stockholms stad och byggherren SSM överens om en ny placering för projektet, som kan bli norra Europas högsta bostadshus.
Publicerad den 18 Januari 2016

Det nya läget för skyskraporna, som utvecklats till två stycken kan nu presenteras. Projektet ligger fortfarande vid Telefonplan, men nu i direkt anslutning till Telefonplans tunnelbanestation.

- Vi är väldigt nöjda med det konstruktiva samarbetet som bedrivits tillsammans med Stockholms stad under hösten. Att vi nu kan presentera den nya platsen för Tellus Towers och samtidigt redovisa hur projektet utvecklats vidare under hösten känns fantastiskt roligt. Jag känner en stor entusiasm inför det detaljplanesamråd som kommer att genomföras under våren. SSM och Stockholms stad är båda mycket angelägna om att nu ta nästa steg i projektet för att snart kunna påbörja byggandet av närmare 1200 nya moderna bostäder i Stockholm, säger Mattias Roos, vd på SSM.

Det nya förslaget innehåller fyra hus i olika höjder, två skyskrapor, 78 respektive 58 våningar höga, ett punkthus med 17 våningar och ett lamellhus i 7 våningar.

Antal lägenheter beräknas bli drygt 1200 stycken. Över 95 procent av lägenheterna kommer att bli flexibla och yteffektiva 1:or och 2:or.

Det blir även plats för ett flertal butiker, caféer och livsmedelsbutik. Under husen blir det garage, och tusentals parkeringsplatser för cyklar. Inom området planeras en förskola i två plan och på toppen av de båda höghusen blir det takterrasser med pool.
Gert Wingårdh står för arkitekturen.

I det högsta av husen ritas det på en restaurang och skybar med utsikt över hela Stockholm.

Vid exploateringsnämndens möte den 4:e februari kommer beslut att fattas om att anvisa projektet till SSM men redan nu har arbetet med att förbereda ett detaljplanesamråd initierats. Detaljplanesamråd med dialogpaviljong beräknas preliminärt ske under andra kvartalet 2016. De första lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning under år 2020.

- Tellus Towers är ett mycket spännande och intressant projekt och jag är glad över att vi nu har kunnat hitta en ny plats för husen. Projektet kommer bidra positivt både till Telefonplans och Stockholms utveckling och har potential att bli ett nytt landmärke för södra Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S).
Tellus Tower har hittills genererat närmare 9 000 anmälningar till SSM:s intresseregister.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige