Image

Klart med Riksbyggens markförvärv i Göteborg

Bostäder Nu har fastighetsnämnden i Göteborgs Stad tagit det formella beslutet om att Riksbyggen förvärvar marken på Guldheden i Göteborg där bostäder i Brf Viva ska byggas.
Publicerad den 20 Januari 2016
Inflyttning är planerad till 2018. Bild: Riksbyggen
Inflyttning är planerad till 2018.

Brf Viva är ett resultat av forskning kring hur man kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt och genomförs i samarbete med bland andra Chalmers, Göteborgs universitet och Johanneberg Science Park. Brf Viva uppförs längs Dr Allards gata och kommer efter utbyggnad att omfatta cirka 130 bostäder. Säljstart av lägenheterna sker i mars och byggstart planeras till i höst. Inflyttning är planerad till 2018.

– Göteborg ska vara en hållbar stad och projektet med Brf Viva visar på hur vi tillsammans med hjälp av forskning och innovativt förhållningssätt till samhällsplanering kan skapa det. Det ska bli intressant att se vilka effekter resultatet får i Göteborg och hur övriga byggherrar inspireras av detta, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden.

Brf Viva är ett Positive Footprint Housing-projekt, som beskrivs som Sveriges mest innovativa bostads- och stadsutvecklingsprojekt. Tillsammans med Göteborgs Stad, näringsliv, universitet, analytiker, forskare och engagerade invånare har Riksbyggen skapat Positive Footprint Housing som plattform och ramverk för hur de bygger miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbara bostadsområden.

– Först ut i Sverige är vårt nya bostadsrättskvarter Brf Viva i Guldheden, Göteborg. Genom beslut om markförvärvet är ytterligare en pusselbit på plats i förverkligandet av Sveriges mest innovativa bostadsprojekt, Brf Viva, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef affärsområde bostad på Riksbyggen i Göteborg.

I Brf Viva provas för första gången flera nya tekniska lösningar. Till exempel kommer el som produceras av föreningens solpaneler dagtid att lagras i bussbatterier för att kunna användas på kvällen. Andra exempel är att fastigheterna kommer att byggas med betongstommar med betydligt lägre klimatpåverkan än betong som annars brukar användas och att flera åtgärder görs för att underlätta ett boende utan egen bil med hjälp olika typer av bil- moped- och cykelpooler.

– Detta kan vara startskottet på hur framtidens bostadsprojekt kommer att byggas. Jag hoppas att Göteborgs Stad fortsätter samarbetet med näringsliv, forskning och våra medborgare för att utveckla hur vi kan bygga moderna och hållbara bostadsområden. Det är viktigt för att vi ska fortsätta vara en attraktiv stad, säger Magnus Sigfusson, fastighetsdirektör för Göteborgs Stad.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige