Image

Kilenkrysset storsäljer – blir storägare i Catena

Transaktioner Kilenkrysset genomför sin hittills största affär när man säljer fem logistikfastigheter till Catena. Köpeskillingen betalas delvis via nyemitterade Catena-aktier, och Kilenkrysset blir därmed en av de största ägarna i Catena.
Publicerad den 18 December 2017

Catena köper fem fastigheter i Stockholmsregionen till ett underliggande fastighetsvärde om 1 104 miljoner kronor.

Fastigheterna har en uthyrningsbar yta om cirka 91 500 kvadratmeter med bland annat hyresgäster som Volvo i Eskilstuna, Coop fryslager i Enköping samt Stena Recycling och Bonnier Samdistribution i Rosersberg, Sigtuna.

Kilenkrysset äger efter transaktionen 4,49 procent av aktierna i Catena – 1 678 017 aktier, som emitteras till 149 kronor per aktie (de senaste tio handelsdagarnas snittkurs).

- Det finns tre personer jag ser upp till inom svenskt näringsliv – två av dem är Erik Paulsson och Gustaf Hermelin. Erik och Gustaf har en beundransvärd historia av att utveckla inte bara fastigheter utan även hela stadsdelar, och de delar samtidigt Kilenkryssets affärskultur och värdegrund. Vi ser denna affär dels som en möjlighet att erhålla en långsiktig finansiell placering i ett välskött bolag, och dels som en början på ett strategiskt samarbete mellan Kilenkrysset och Catena. Med Catenas professionella förvaltningsorganisation känner vi oss även trygga med att våra hyresgäster är i goda händer, säger Jan Persson, styrelsens ordförande i Kilenkrysset.

- Förvärvet stärker positionen i Mälardalen med, för Catena, nya hyresgäster och långa hyresavtal som genererar bra kassaflöden. De byggrätter som följer med fastigheterna borgar för goda möjligheter till nyproduktion vilket är i linje med vår strategi om hur vi vill växa. Genom förvärvet får Catena dessutom en ny långsiktig och stark ägare med stor fastighetskompetens, säger Gustaf Hermelin, styrelsens ordförande i Catena.

Nordier var rådgivare till Kilenkrysset.
- Logistiksegmentet är otroligt intressant eftersom det till sin funktion mer och mer tangerar infrastruktur. Vi är väldigt glada för förtroendet att bistå parterna i denna transaktion, säger Mikael Wilton, ansvarig projektledare, Nordier Property Advisors.

Fastigheterna i affären:
# Eskilstuna Källstalöt 1:6 och 1:7 är ett logistiklager med en uthyrningsbar yta om 32.200 kvadratmeter med Volvo som hyresgäst och ett hyresvärde om 15,1 miljoner kronor.
# Enköping Stenvreten 8:33 är ett fryslager med en uthyrningsbar yta om 10 876 kvadratmeter med Coop som hyresgäst och ett hyresvärde om 15,1 miljoner kronor.
# Sigtuna Rosersberg 11:81 är ett distributionslager med en uthyrningsbar yta om 22 605 kvadratmeter med Samdistribution som hyresgäst och med ett hyresvärde om 15,2 miljoner kronor.
# Sigtuna Rosersberg 11:116 är ett logistiklager med uthyrningsbar yta om 10 072 kvadratmeter med Stena Recycling som hyresgäst och ett om hyresvärde 9,6 miljoner kronor.
# Norrköping Statorn 31 är ett logistiklager med en uthyrningsbar yta om 15 708 kvadratmeter, varav 2 281 kvadratmeter vakant. Hyresgäster är Ocay och Strukton Rail och fastigheten har ett hyresvärde fullt uthyrd om 6,9 miljoner kronor. På fastigheterna finns ytterligare byggbar mark i storleksordningen om cirka 150 000 kvadratmeter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Catena AB på Branschguiden

Raka spåret till smartare logistik

På ett hållbart sätt och genom samarbete utvecklar vi på Catena effektiva logistikanläggningar som försörjer storstadsregioner i Skandinavien.
Vi erbjuder Sveriges bästa nät av moderna och strategiskt placerade fastigheter som erbjuder optimala förutsättningar för ett smartare lager- och varuflöde.

Genom proaktivt arbete och kontinuerlig bevakning av trender inom logistikmarknaden kan vi säkerställa att våra kunder är rustade för framtidens logistik.

Läs mer om Catena AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ishockeyikonen: "Padeln är överetablerad – det drabbar alla"

Fastighetsmarknadsdagen Jönköping HV71:s meste, och kanske bäste, spelare genom tiderna har likt många andra profiler gett sig in i padelindustrin. För Fastighetssverige berättar Johan Davidsson om varför han tror att hans Padelcenter kommer klara sig och hur aktörerna behöver tänka för att hitta lönsamhet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige