Image

KF säljer Backaplansfastigheter till Skandia

Transaktioner KF Fastigheter säljer två utvecklingsfastigheter på en sammanlagd tomtareal om 90 000 kvadratmeter till Skandia Fastigheter på Backaplan, Hisingen.
Publicerad den 12 Januari 2016
Helena Liljedahl. Bild: KF Fastigheter
Helena Liljedahl.

Försäljningen på Backaplan är ett resultat av KF:s strategi att fokusera verksamheten på dagligvaruhandel och därmed frigöra såväl kapital som andra resurser för detta ändamål.

Efter försäljningen har KF Fastigheter ytterligare en utvecklingsfastighet om 88 000 kvadratmeter tomtareal på Backaplan, där planerna är att bygga bostäder.

– Jag är givetvis nöjd över att slutföra en av KF Fastigheters mest spännande fastighetsaffärer där intresset från köparsidan har varit mycket stort. Skandia Fastigheter blir en utmärkt partner till oss och övriga fastighetsägare i Backaplan i arbetet med att skapa en grön och modern stadsdel där handel, bostäder och övrig service samverkar på ett nydanande sätt, säger Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter.

KF Fastigheter har påbörjat detaljplaneprocessen för de sålda fastigheterna för centrum, handel, bostäder och kontor.

– Vi gillar Göteborg generellt och Backaplan specifikt med områdets infrastruktur och läge. Här kan vi göra skillnad på riktigt och bygga en ny mötesplats och träffpunkt på Hisingen. Vi tittar både på att förnya och utveckla möjligheterna till shopping men har också ambitioner att tillföra stadsdelen en betydande mängd
bostäder och andra viktiga samhällsfunktioner, säger Bo Jansson, fastighetschef för Skandia Fastigheters köpcentrum och bostäder och fortsätter:
– Göteborgs kommun är mycket positiv till att förädla området och vi ser fram emot att, med utgångspunkt i den fina infrastrukturen och läget, medverka i förädlingen tillsammans med övriga aktörer i området.

Backaplan är en del av vision Norra Älvstaden som är Europas största stadsbyggnadsprojekt, där man till 2035 ska bebygga en yta av 4,6 miljoner kvadratmeter. Redan till 2020 ska man ha byggt 30 000 lägenheter och 40 000 arbetsplatser. Backaplan har en central roll i detta jätteprojekt då det är ett av de första områdena i vision ”Norra Älvstaden” som kommer att utvecklas. Dessutom blir Backaplan navet för all kommunikation till och från Norra Älvstaden.

Skandia Fastigheter tillträder Backa 170:1 och Backa 172:1 i februari 2016. Backa 172:1 innehåller i dag köpcentrumet Backa 2 med en Coop Forum samt cirka 45 butiker. Parterna har enats om att köpeskillingen ska vara konfidentiell. I affären har Cushman & Wakefield och Setterwalls varit säljarens rådgivare.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Batljan: "Vi kommer aldrig släppa JM"

Bolag Den 20 juni köpte SBB 20 procent av kapitalet i JM och under hösten har börsjätten fyllt på ännu mer och äger nu 27 procent av aktierna. Det har spekulerats om SBB kan komma att lägga ett bud på hela bolaget men kring det ämnet är Ilija Batljan som väntat fåordig. SSB-vd:n ser i alla fall JM som en långsiktigt investering för sitt snabbväxande bolag, det berättade han bland annat under ett event som Aktiespararna ordnade under tisdagen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY